Urmăresc de multă vreme blogul lui John Chow. La început oferea sfaturi foarte bune și îmi plăcea cum scria.

După un timp, am observat că a început să promoveze pop-ups pentru că funcționează și aduc rezultate, chiar dacă utilizatorului nu îi plac, important e se crească numărul abonaților. Am zis ok, dar parcă nu erai tu cel care vorbea despre cât de importantă este  experiența utilizatorului pe blog?

De vreo câteva luni s-a apucat și de vloguri, că așa-i la modă. Are seria lui, Driving with John Chow, în care se filmează la volanul uneia din mașinile lui. Interesant stil, îmi place ideea. Mai ales că și-a cumpărat și o Tesla de curând. Uneori spune și chestii interesante.

Domnul Chow face foarte mulți bani printr-o companie căreia i se zice MOBE(My Online Business Empire), înființată de Matt Lloyd.

MOBE e o schemă afacere online în care poți primi comisioane de mii și zeci de mii de dolari. Dar ca să primești acele comisioane, trebuie să cumperi titlul de membru care te coostă 2497$ la început și 99$ lunar, și cel care te-a înscris pe tine în program primește acei 2497$. Iar tu vei primi la rândul tău comisioane atunci când cei înscriși de tine cumpără următoarele memberships. Iată mai jos și produsele:

Standard Affiliate: $19.95 per month
MLR: $2,497 one time + $99 per month (inner circle)
Titanium: $9,997 + $199 per month (inner circle)
Platinum: $16,667 + $299 per month (inner circle)
Diamond: $29,997 + $299 per month (inner circle)

Fondatorii MOBE insistă mult pe ideea că ce fac ei se numește marketing afiliat. Dar nu este. În marketing afiliat nu trebuie să fii client ca să poți promova produsele unei companii. MOBE este o schemă Ponzi! Pentru că își plătește asociații din banii noi veniți în sistem. Nu produce nimic, doar atrage mai mulți bani în sistem. Iar totul se va nărui când nu va mai cumpăra nimeni niciun produs.

Cei care au intrat primii au câștigat câteva comisioane și va fi ok pentru ei, însă vor rămâne păgubiți cei de la baza piramidei. Cei care au cumpărat un membership și nu au cui să îl mai vândă.

Mai jos e o poză în care se vede cât a câștigat domnul Chow. Două milioane și jumătate de dolari. Asta înseamnă puțin peste 1000 de memberships la 2497$.

john-chow

Deci da, schemele piramidale încă funcționează în SUA, și în 2016. Doar că acum se acoperă sub denumirea de marketing afiliat.

Și nu doar oameni naivi ajung în astfel de scheme. Chiar și investitori au ajuns în astfel de zone. Bernard Madoff a reușit dea o țeapă de 65 de miliarde de dolari, publicul lui țintă fiind format doar investitori. Doar că tipul a fost condamnat la închisoare pentru 150 de ani.