time-is-money2O lecţie foarte importantă despre bani mă bucuram dacă o conştientizam înainte de a intra în jocul lor. Nu spun că nu am auzit această lecţie dar pur şi simplu nu am conştientizat-o. Următoarele constatări nu sunt doar proprii ci şi verificate de mulţi alţii.

Înainte de a vorbi despre bani, să vedem ce înseamnă de fapt.

BAN1, bani, s. m. […]2. Echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuși o marfă); monedă de metal sau hârtie recunoscută ca mijloc de schimb și de plată;

În epoca de piatră, oamenii aveau ca activitate de bază, să-i spunem aşa, supravieţuirea. Se trezeau în fiecare dimineaţă să meargă la vânătoare să îşi procure hrana zilnic. Poate nu toţi aveau condiţia fizică să facă asta zilnic, sau poate pentru unii era chiar „plictisitor şi monoton”, aşa că lucrurile au evoluat. Oamenii şi-au dezvoltat meserii şi din ce produceau(haine, unelte etc) dădeau la schimb pentru hrana zilnică.

Nici aici lucrurile nu mergeau foarte bine pentru că este puţin probabil ca la fiecare schimb dintre aceste resurse să fie un echilibru al valorii. Iar cu timpul a apărut moneda sau banul, o valoare neutră care a făcut schimburile mai convenabile între oameni.

Problema la noi oamenii, şi asta nu ştiu de când şi unde vine, e că nu controlăm banii ci adesea ne lăsăm controlaţi de ei. Practic banii au rolul de a simplifica munca omului şi de a ne lăsa liberi să muncim ce vrem pentru a procura bani ca apoi să facem schimb cu produse pe care ne era poate greu să le obţinem cu eforturi proprii.

Cum spuneam, tendinţa noastră este să uităm scopul banilor şi să căutăm doar să avem bani. Nici gândul acesta nu ştiu exact de la ce vine dar oricum nu e bun. De ce? Pentru că este foarte probabil să nu strângem atât de mulţi bani cât ne dorim şi să devenim frustraţi, să vorbim de rău pe oamenii bogaţi că ei sigur fură de asta reuşesc şi noi nu reuşim. De aici vine şi concepţia că oamenii bogaţi sunt răi, asta datorită mediatizării mari a bogaţilor care au furat se ajunge să se creadă că toţi fac la fel, mai multe spune Harv Eker în Secretele minţii de milionar.

Aş vrea să vă prezint câteva idei de a nu fi controlat de bani ci tu să îi controlezi, idei care mi-ar fi prins bine înainte de a intra în jocul banilor, dar e bine că le-am aflat şi acum, am doar 20 de ani aşa că am timp să repar tot ce am învăţat greşit.

 1. Converteşte banii în timp.
  Conştientizează valoarea lor, pune în balanţă ce faci pentru a avea acei bani. Cât timp dai? Câtă energie? De fiecare dată când eşti într-un magazin, înainte de a cumpăra ceva, obişnuieşte-te cu un exerciţiu. Gândeşte-te cât munceşti pentru fiecare ban care îl dai. Dacă ai un salariu de 800 de ron, asta înseamnă 5 ron pe oră. La fiecare 12 minute de lucru ai 1 ron În plus. Poate vrei să îţi cumperi o sticlă de Cola te costă 72 de minute de lucru. Parcă acum sună mai mult şi parcă te gândeşti că nu ai mai cumpăra o cola ci mai bine ceva mai sănătos. Un kilogram de mere te costă doar 24 de minute. Parcă e mai rezonabil acum. Gândind aşa şi efectuând acest exerciţiu ajungi să duci şi un stil de viaţă sănătos.
  Hai să avansăm puţin, dacă eşti fumător, un pachet de ţigări te costă în jur de 156 de minute din 480 de minute pe care probabil le munceşti la un job normal. Eu zic că e enorm de mult. Nu vreau să crezi că încurajez zgârcenia, dimpotrivă exerciţiul acesta te poate ajuta să îţi cumperi lucruri pe care le doreşti mai mult decât snacksuri şi cola. Eu sunt păţit, mi-am făcut un bilanţ şi în anul 2012 am cheltuit mai bine de 26% din venitul meu anual pe junk food. De fiecare dată când îmi luam o cola, tot felul de snacksuri, mâncare de la fast-food îmi ziceam că e ok din când în când să îmi mai iau câte ceva. Îmi pare tare rău de mentalitatea pe care am avut-o dar mă bucur că vreau să o schimb şi la fel te îndemn şi pe tine să gândeşti.
 2. Nu fă gaură în buget.
  Acest truc l-am învăţat de la un vechi teamleader, l-am modificat puţin şi îl mai folosesc şi acum. La acel job nu aveam salariu fix ci eram plătiţi doar pe rezultate(comision) şi spunea acest TL să urmărim să producem măcar dublul de cât cheltuim zilnic. Dacă eu am cheltuit azi 100 de lei, ar trebui să produc măcar 200. Asta pentru zilele în care nu produci nimic.Poate crezi că acest sistem este doar pentru cei care sunt plătiţi la rezultate şi nu cu salariu fix. Dar dacă ai un salariu fix, îţi recomand să îţi cauţi un job în care să fii plătit şi pentru rezultate nu doar pentru timpul petrecut în cadrul companiei. Dar până îţi găseşti poţi încerca următorul pas: Nu cheltui mai mult de jumătate din cât câştigi şi chiar mai puţin de jumătate să laşi şi pentru zilele neproductive. Dacă câştigi 100 ron pe zi, limitează-te la mai puţin de 50 ron, poate chiar la 40 in cursul saptamanii din aceasta jumatate pui deoparte in total alti 50 de ron pe care ii poti cheltiu in weekend cu prieteniiStiu ca poate te intrebi cu cealalta jumatate ce sa faci dar iti voi spune la finalul articolului.
 3. Monitorizează şi gestionează.
  Începe să îţi monitorizezi toate cheltuielile, până şi cafeaua de la automat, gogoşile de la patiserie şi orice alte „nimicuri”. E puţin obositor, eu fac asta de aproape 2 ani. Dar te ajută foarte mult să îţi dai seama unde cheltui prea mulţi bani şi unde poate nu investeşti deloc.Totuşi nu e destul doar atât, eu fac asta de 2 ani şi cum am spus, nu m-a ajutat prea mult anul trecut în care am cheltuit o grămadă de bani fără să gândesc puţin mai mult. Nu este îndeajuns a conştientiza o problemă ci trebuie să o şi rezolvi. Impune-ţi bariere dacă vezi că treci constant peste cheltuielile planificate, hotărăşte să nu cheltui mai mult de X pe vestimentaţie sau mâncare sau domeniul în care cheltui bani nejustificaţi.Eu am renunţat la partea de monitorizare, pentru că am studiat îndeajuns tendinţele mele pe ce să cheltui banii şi petrec mai mult acum pe partea de gestionare. Dar dacă nu ai avut până acum un astfel de program de monotorizare te sfătuiesc să te apuci.
 4. Citeşte cărţi şi biografii a unor oameni care au avut succes pe partea de administrarea banilor. Aici mă refer la bogaţi, dar nu la acei bogaţi care sunt mediatizaţi şi expuşi la toate emisiunile de la TV. Ci mă refer la acei bogaţi care au avut un impact pozitiv asupra societăţii şi a comunităţilor din care provin. Şi aici vreau să îţi las o listă cu câţiva autori sau biografii a lor pe care ar trebui să îi citeşti: Timothy Ferriss, Steve Jobs, T. Harv Eker, Robert Kiyosaki.
 5. Adună mărunţiş
  Da, sună cam ciudat poate dar e o chestie foarte tare. Fă-ţi o puşculiţă în care să pui tot mărunţişul pe care îl ai. Restul de la magazin pe care obişnuiai să îl laşi casierei, care oricum nu avea ce face cu el pentru că trebuie să îl raporteze, pune-l în această puşculiţă. Când vezi bani aruncaţi pe jos, apleacă-te şi ia-i. Strânge acolo toţi banii pe care nu prea obişnuieşti să îi valorifici. După o perioadă mai lungă de timp, 6 luni sau un an, scoate banii din puşculiţă, du-te la o bancă sau un chişc şi schimbă-i în bancnote şi cumpără cuiva un cadou sau cumpără-ţi ceva în casă frumos. Şi oridecâte ori vei vedea acel obiect, îţi vei aduce aminte că e cumpărat cu bani pe care tu obişnuia-i să îi arunci.

 

BONUS: Spuneam la punctul 2 că îţi voi spune ce e cu cealaltă jumătate din venit.  În acest bonus, pentru că ai avut răbdare să citeşti mai mult de 1300 de cuvinte o să îţi las câteva sfaturi pe care la rândul meu le-am cules din Secretele minţii de milionar.

Jumătate din venitul tău se duce clar pe cheltuieli uzuale şi mai rămâne cealaltă jumătate pe care o poţi împărţi în 5 părţi a câte 10% din venit fiecare:

 1. Economii, bani care e bine să îi laşi să se strângă pentru diverse achiziţii din viitor sau chiar concediu, şi pentru ceva frumos, în niciun caz pentru zile negre.
 2. Distracţie, socializare. Bani care să îi foloseşti atunci când ieşi cu prietenii şi pentru orice alte activităţi ca acestea.
 3. Educaţie. Fie că e vorba de facultate, seminarii, cărţi. E foarte important să investeşti în educaţia ta, dezvoltă-ţi biblioteca şi în special mintea.
 4. Donaţii. Caută să dăruieşti, să faci bine, donează banii la un ONG, o biserică. În ce ai tu încredere, sau mai bine fă tu direct faptele. Caută un copil al străzii şi dă-i o masă bună la un restaurant din oraş, cumpără-i ceva de îmbrăcat sau de încălţat. Te schimbă mult astfel de activităţi.
 5. Independenţa financiară. Pune aceşti bani deoparte şi gândeşte ce ai putea face pentru un plus în comunitatea ta, poate o să îţi deschizi o afacere. Până te vei hotărî pentru asta vei avea şi sprijinul financiar pentru ea.

De acum înainte controlează tu banii, nu te lăsa controlat de ei! 🙂

Sper că ţi-a fost de folos articolul şi că ţi-a plăcut.

Te mai aştept pe aici.

Gabi.

 

Sursa foto