Scriam într-unul din articolele cu Amazon despre un grup de facebook în care sunt doar români interesați de cum să vândă prin sistemul FBA. Cu toate că nu sunt interesat în mod direct, am intrat pentru a fi la curent cu ce probleme mai întâmpină cei care practică această afacere din România.

Discuțiile în general sunt foarte productive pe acel grup. E clar că nimeni nu își dezvăluie produsele sau nișele dar se ajută cu diverse informații. De asemenea și oamenii din grup îmi par foarte de treabă. Genul de oameni care pot duce o afacere cu costuri inițiale de câteva mii de euro dar și aspiranți care strâng bani pentru așa ceva.

Părerea mea despre acest grup s-a cam schimbat astăzi. Și pentru a mai scuti câteva cuvinte las doar un screenshoot:

Pe scurt, tipul încearcă să vândă acest curs dar la un preț de nimic, în funcție de câți membri se oferă să îi plătească. El ascunde treaba asta sub „group buying” ca și cum ar oferi el informația mai departe. Dar problema mai mare este că el practic vinde proprietatea intelectuală a altuia.

L-am întreba în comentarii dacă i se pare etic ceea ce face dar primesc răspuns de la un altul:

Mă gândeam că mai sunt și alții care sunt de aceeași părere cu mine dar se pare că n-au fost online. Pentru că în ultimele ore s-au înscris deja 40 de persoane în această binefacere și „proprietarul” cursului a publicat deja  conturile bancare și PayPal pentru a permite participanților să își plătească partea.

Și majoritatea par persoane de treabă, cel puțin după ce am aruncat o privire pe profilele lor. Însă nu văd nimic greșit în practica asta și se justifică prin faptul că au cotizat și ei la curs. Când de fapt au plătit unui pirat un preț de 50 de ori mai mic pentru acel curs.

Nu m-aș mira dacă chiar și cursul acesta a fost descărcat de pe torrente. La câte cursuri de Udemy și Lynda sunt piratate, de ce n-ar fi și acesta? În orice caz, tipul a scos un preț de 21$ pentru fiecare persoană care vrea să vadă cursul:

E bine că ne plângem de PSD că fură.