i-love-myselfAm observat două chestii în cercurile din care fac parte, două convingeri care se bat cap în cap, dar de fapt, nu pot una fără alta.

Unii spun că e mai bine să cauţi să fii altruist, să oferi ce ai mai bun pentru altul, să îţi dedici timpul tău altora. Aceste acţiuni te înalţă şi te schimbă, te fac un om mai bun. Bun, sunt perfect deacord.

Dar alţii spun astfel, dacă cauţi să ajuţi şi să oferi din ce ai, tot mai mult altora, tu nu mai rămâi cu nimic şi nu te dezvolţi deloc, continui să trăieşti la fel de mizerabil. Pe deoparte şi aici sunt deacord, poate mai puţin datorită prejudecăţilor din mintea mea, dar şi aceştia au dreptate.

Problema e următoarea, cum de ambele categorii de persoane au dreptate dar se contrazic atât de bine aceste idei. În astfel de situaţii, cel mai bine e să analizezi situaţia punând pe cap pe rând fiecare din cele şase pălării gânditoare a lui Edward de Bono, şi analizând situaţia din toate punctele de vedere cu siguranţă ajungi la aceeaşi părere ca şi mine.

Nu poţi oferi altora mai mult decât ai! Asta fie material, fie emoţional. Nu poţi să te gândeşti la nevoile altuia dacă ţie nu îţi pasă nici de tine. Ca să fiu mai clar, nu poţi spune unui fumător să se lase de fumat atât timp cât şi tu fumezi, iar dacă îi spui, su siguranţă o spui doar în glumă sau fără vreo intenţie bună.

Ştiu, e frumos îndemnul lui Isus „e mai bine să dai, decât să primeşti”, dar hai să nu mai luăm lucrurile prea superficial şi să conştientizăm că dacă nu ai grijă de tine, şi nu cultivi în tine, nu vei avea nimic de oferit. E mai bine să dai decât să primeşti, eu văd că asta e la nivelul în care ai ce da, şi întradevăr, e mai bine să ai ce da decât să cauţi tot să primeşti de la alţii.

Dacă vrei să trăieşti din acest punct de vedere echilibrat trebuie să îţi întreţii stima de sine, să fie la un nivel sănătos şi benefic pentru sufletul tău, cum spunea un profesor în liceu „dă-ţi cu o notă mai puţin decât îţi dau cei din jur”. Nu trebuie să te afunzi într-o modestie falsă, dar nici să ai păreri prea bune despre tine, dacă îţi dai cu o notă mai puţin decât îţi dă lumea, eşti la nivelul perfect de a merge spre ceea ce ţinteşti, să ai ce să oferi celor din jur.

Încă un lucru la care trebuie să ai mare grijă. A trăi viaţa centrat doar pe tine, fără să îţi pese de ceilalţi e ceva greşit. Şi mulţi care fac asta, o fac sub pretextul ajutorării celorlalţi, de a oferi ceva societăţii. Susţin că ceea ce fac, este pentru folosul comunităţii şi principalul lor obiectiv este să îi ajute pe alţii.

Ce bine că suntem oameni şi simţim lucrurile acestea, şi reuşim să ne ferim de acei oameni care nu caută interesele noastre ci doar caută să ne mai vândă cate ceva, asta atât online cât şi offline. Un secret, bine de ştiut e că dacă eşti în căutarea nevoilor celorlalţi oameni, şi asta o faci sincer. Vei avea doar de câştigat şi oamenii vor orbita în jurul tău, pentru că lângă tine se simt ascultaţi şi înţeleşi.

Fii un astfel de om! Acceptă provocarea!

Gabi.