Urmăresc foarte mulți bloggeri de pe afară și am observat că majoritatea s-au apucat și de podcast. Toată lumea zice că viitorul e în conținutul video, dar ei se ascund acolo unde nici măcar 10% din publicul de pe blog nu se bagă.

Și nici eu nu îi prea ascult, sau nu regulat. Am ascultat câteva episoade din podcasturile produse de Tim FerrissDarren Rowse sau James Altucher dar nu consecvent. Nu pentru că n-ar avea chestii interesante de spus ci pentru că nu pot asculta engleza pasiv. Ca să pot înțelege ce spun ei trebuie să îi ascult fără să mai fac altceva, nu e ca la un radio românesc pe care îl asculți pasiv.

Singurul podcast pe care îl ascult de vreo 5-6 luni de fiecare dată când apare este ICR Podcast, realizat de Dorin Lazăr și Ovidiu Eftimie. Nu pot să descriu exact conținutul acestui podcast. Trebuie să asculți cel puțin un episod ca să înțelegi din ce categorie face parte. Dar dacă le citiți blogurile, aveți idee cam despre ce vorbesc ei acolo.

Tot de la ei am aflat de Dan Carlin. Un tip care face podcasturi care depășesc și 3-4 ore, în mare parte despre istorie. Eu am început să ascult primul episod din Kings of Kings, dar nu am ajuns încă la două ore din acel material. Mi se pare foarte multă informație și prefer să ascult de mai multe ori aceleași părți pentru a asimila informațiile.

Mai am și problema că ascult de obicei înainte de culcare. Îmi pun căștile în urechi și de cele mai multe ori adorm fără să știu exact unde am rămas. Iar apoi sunt nevoit să ascult din nou aceleași părți pentru a mă asigura că nu am pierdut nimic.

Am văzut că de curând s-au mai apucat doi blogger de podcast. Cristian Sucilă are Hi It și Manuel Cheța vorbește la Un român în Londra. Am ascultat câte puțin de la fiecare dar nu m-am „abonat” încă.


Avantajul unui podcast e că îți poți filtra publicul fidel. Pe blog mai scapă vizitatori din Google, pe facebook nu e greu să-ți dea un like, dar să stea cineva să te asculte câteva zeci de minute îmi transmite ceva mai mult angajament.

Citisem undeva un citit care spunea că 500 download-uri la podcast sunt mai valoroase decât 5000 de vizitatori unici pe un articol. Sunt deacord cu această idee, pentru că un podcast îți ia ceva mai mult timp decât un simplu articol. Atât pentru consumator, cât și pentru creator.

Am vrut și eu la un moment dat să încep un podcast pentru livre.ro. Conținut aș avea zilnic, doar că am un complex cu vocea mea. Însă nu pot să îmi explic de ce.