Nu doar cu mediul, ci și cu oamenii. Săptămâna trecută, în mod special Vineri, traficul din Sibiu a fost groaznic. Pentru a ieși din parcarea de la Shopping City aveai nevoie de multă răbdare și o carte ar fi prins bine, la cât a fost de așteptat. Am fost inspirat să nu intru, cu toate că aveam puțină treabă pe acolo, dar nu îmi pare rău că am evitat mall-ul. Am auzit că unii au stat câteva zeci de minute pentru a ieși din parcare, alții spuneau ore dar cred că exagerau deja.

Când am trecut pe lângă parcarea cu pricina am apreciat faptul că prefer comerțul online mai mult decât cel prin mall sau alte magazine fizice. Nu sunt absurd, sunt mult lucruri pe care nu le poți cumpăra fără să le vezi, probezi sau să le testezi întâi. Dar până și pentru un parfum poți da o tură prin câteva magazine din mall, le testezi, le cauți denumirea pe internet iar mai apoi le comanzi la un preț mult mai bun.

Comerțul online poate fi asemănat și cu traficul din orașe. Au mai apărut pe net anumite fotografii care aveau ca scop promovarea transportului în comun în detrimentul folosirii mașinii personale. Să presupunem că într-o mașină călătoresc în medie 2 oameni, și într-un autobuz vreo 50. Așa că putem scuti foarte ușor șoseaua de 25 de mașini și să punem la bătaie un autobuz.

Nu mă leg de transportul în comun ci rămân tot la comerțul online. Dacă toți cei care blochează parcări în weekend la mall ar folosi mai degrabă câteva magazine online pentru cumpărături, n-am mai avea probleme cu blocaje în trafic la un oraș cu nici 10% din populația Bucureștiului.

Dar și mai interesant este că dacă nu ar mai circula atâtea mașini până la un centru comercial și acei clienți ar opta pentru un magazin online, toate acele multe mașini s-ar „transforma” în 1-2 mașini de curier. Ceea ce înseamnă mai puține emisii de CO2 în aer, așadar un aer mai curat pentru noi.

Ideea mea nu poate fi aplicată la un nivel mai înalt, dar nu cred că este greșit să ne educăm să eficientizăm tot ce se poate în jurul nostru, chiar și aerul pe care îl respirăm.

eco friendly