all-bad-habits-start-slowly-zig-ziglarMă gândesc la momentele acelea din viață când cu un grup mai mare de prieteni vrem să ne uităm la un film sau să petrecem timp împreună. Strângem bani și delegăm pe 2-3 dintre noi să meargă la un magazin să cumpere cola, chipsuri și alte chestii nesănătoase. Aceștia pe drum cumpără produsele respective, dar le mai rămân bani pe care se hotărăsc să îi cheltuie pentru o ciocolată sau orice altceva care să fie consumat în drum către noi. Întemeiază o mică elită a grupului care beneficieză de restul banilor noștri. Ei bine, asta este corupția la cel mai inocent nivel.

Suntem atât de aproape de campania electorală pentru alegerile locale, deși ziarele ne dau impresia că suntem deja în campanie.

Fiind alegeri locale, conștientizăm mult mai ușor că vine vorba de gestionarea banilor noștri, bani pe care îi dăm în fiecare an pe impozite și simțim mai aproape contribuția noastră financiară în societate. Tot pentru că sunt alegeri locale, în comunități mai mici, cum este a mea(15,000 de oameni), se prea poate ca să cunoaștem personal pe cei care candidează.

Să ne gândim puțin ce se întâmplă dacă unul din prietenii care gestionau banii la o petrecere ajunge să candideze pentru funcția de primar sau consilier. Îl mai votăm? Pentru că vrem nu vrem, obiceiurile rele rămân dacă nu le considerăm suficient de toxice când încă sunt mici. Iar acel om care te fura de 2-3 lei la o petrecere, când va ajunge primar te va fura de tot impozitul plătit în ultimii 10 ani.

Nu e ca și cum am avea din ce alege, dar să mai filtrăm din ei.