Am ales să fiu în duminica alegerilor voluntar din partea USR la secția 165 din județul Sibiu. Inițial m-am înscris la Geeks for Democracy, ca independent, dar nu am primit niciun răspuns de la ei.

De fapt am primit, dar le-am găsit zilele trecute în SPAM. Așa că a fost cam târziu.

Între timp m-am hotărât să merg ca delegat din partea USR, pentru că am vrut să contribui cumva la bunul mers al acestor alegeri. Nu aș fi vrut să reprezint un partid, dar având în vedere că este vorba de o formațiune politică nouă, este ok. Mai ales că nu trebuie să mă înscriu ca membru.

Procedura s-a desfășurat în cele mai bune condiții, nu au existat incidente și din punct de vedere organizatoric a fost totul în regulă.

Am observat alte aspecte care arată, la nivel micro, cum este de fapt națiunea noastră. Așa că las mai jos câteva concluzii:

#1. Și nu te plătesc?

M-a întrebat o reprezentantă a unui partid dacă am venit ca voluntar sau dacă sunt plătit. I-am zis că nu sunt plătit și a rămas uimită, după care mă întreabă „De ce?”. Păi cum de ce? Pentru că e normal să ne implicăm și noi mai mult în viața asta. Un alt reprezentant comentează mai în șoaptă, referindu-se la atitudinea precedentă: „Păi de asta nu merge nimic în România”

#2. Ai tu ceva interese, nu veneai pe gratis

Îmi venea să îi zic că sunt plătit de Soroș, dar n-am vrut să îi fac în ciudă.

#3. Știi, de fapt, eu nu reprezint pe nimeni

Cam așa au venit o parte din reprezentanți, doar pentru banii pe care îi primesc pentru a fi prezenți în secția de votare. Când îi întrebam de la ce partid sunt, îmi răspundeau scurt numele partidului și completau mai apoi cu „dar eu nu îi votez pe ăștia” sau „am venit pentru nu-știu-cine”

#4. Dacă sunt reclamații, doar de la observator vor veni

Atât de mult s-a agitat toată lumea ca să fie așezată bine tableta sau să fie urnele la vedere și să meargă totul perfect. Nu știu de unde era atâta frică. Mă îndoiesc că era din cauza mea. Dar un reprezentant a zis „oricum dacă sunt reclamații, doar de la domnul observator vor veni”.

#5. Renunțăm greu la obiceiurile vechi

Nu știu dacă știți, dar la numărătoarea voturilor doar președintele secției de votare sau locțiitorul strigă voturile. Adică la fiecare buletin extras, îl verifică și strigă „PNL”, „din nou PNL” etc. Președintele secției a trebuit să spună de mai multe ori că nu au ce căuta toți reprezentanții lângă urnă, ci doar să asiste. Ceea ce e perfect normal, așa că s-a putut observa pe cameră fiecare numire. Au fost voci care au spus „păi și la ce au chemat atâția oameni? ca să stăm degeaba?”. Nu toți se pot obișnui cu regulile noi.


Astea sunt concluziile mele și cred că e foarte importantă prezența unei persoane neafiliată politic în fiecare secție de votare. Nu prea pot explica în cuvinte cât de benefic este, dacă în fiecare secție este un om. E o experiență care merită încercată și poate așa vom înțelege mai bine importanța fiecărui vot.