23-02_pareto_80-20_chart

Am învăţat o lecţie foarte importantă de curând, careia nu i-am dat mare importanţă până atunci. Şi anume faptul că eşti mai eficient şi mai fericit dacă duci o viaţă foarte simplă chiar dacă îţi permiţi orice lux.  Ştiam, teoretic, că viaţa e mult mai calitativă cu cât eşti mai simplu şi că un mare factor influent al eficienţei şi productivităţii este simplitatea şi ordinea. Să vă spun mai multe..

Am citit în cartea lui Tim Ferriss, Săptămâna de lucru de 4 ore, despre teoria unui italian. Acest om se numea Vilfredo Pareto, şi a devenit foarte cunoscut prin teoria sa, sunt mulţi care dezbat această teorie, eu doar vreau să prezint câteva idei practice care personal m-au ajutat enorm. Totul vine de la mazărea cultivată în grădina lui Pareto, unde 80% din producţie provenea doar din 20% din cuiburile plantate iar apoi restul de 20% din mazărea produsă provenea din restul de 80% din plantaţie. Practic, trebuia să muncească mai mult pentru cei 20% din producţie decât pentru cei 80%. Concluzia este că, mult mai rentabil era pentru Pareto să renunţe în a investi timp şi energie în partea mai puţin productivă, ocupându-se doar de partea productivă şi astfel putea folosi timpul pierdut în alte scopuri.

Primul gând al meu când am citit acestea a fost următorul: de ce să nu ţinteşti spre profit maxim, să scoţi tot ce poţi de pe parcela aia de mazăre? Răspunsul este unul simplu, pentru că timpul care îl petreci ocupându-te de partea mai puţin productivă poţi să îl investeşti în altceva mai util sau chiar în relaxarea ta.

Teoria aceasta este aplicabilă în aproape orice domeniu, începând chiar cu lucrurile personale, eliminând 80% din lucrurile inutile sau care le foloseşti foarte rar, şi pastrând 20% din ele pe care oricum te chinui să le găseşti zilnic printre cele 80% din lucruri inutile.

Am pus foarte repede în practică sfaturile lui Tim din cartea sa, şi rezultatele au apărut instant. Mi-am scos hainele toate pe pat şi le-am sortat, am păstrat doar cele care îmi placeau şi cele care le port mai des. Culmea, toate hainele care le-am pus in saci şi care aveam de gând se le elimin nici nu le-am purtat de multă vreme, şi mă împiedicam toată ziua de ele. Acum că am doar hainele care le folosesc în dulap e mult mai uşor, şi nu mai am deloc presiune psihică atunci când trebuie să merg undeva şi să mă gândesc cu ce să mă îmbrac. Acum înţeleg cât de multă greutate au vorbele Domnului Isus, care spune dacă ai două haine, dă una celui care nu are. Pe lângă asta, acum când mă uit la mine în dulap e mai multă ordine..hmm. Ei bine, aici e şi o problemă personală, sunt sangvinic şi nu sunt din fire ordonat dar mă pot vindeca.

Am aplicat teoria aceasta şi în cărţile şi lucrurile mele personale. Am destule cărţi pe care nu le-am citit şi care nu mă atrăgeau să le citesc, le-am pus deoparte şi am lăsat în raft pe biroul meu doar câteva cărţi, pe o parte cărţi pe care le-am citit şi din care vreau să mai culeg câte ceva folositor din când în când şi pe altă parte cărţi care urmează să le citesc. Până nu am facut mutarea aceasta eram doar cu gândul că îmi place să citesc dar nu citeam mai nimic, acum mi-am creat deja o pasiune din citit, şi văd ce important e să elimini tot ce este inutil pentru tine.

Sper să te ajut cu acest articol şi nu uita să elimini tot ce este neproductiv din viaţa ta şi concentrează-te asupra celor 20% care îţi aduce productivitatea!

Gabi.