Citeam un articol de pe blogul lui Radu și am vrut să las un comentariu. Însă comentariul se pare că s-a cam lungit așa că l-am transformat într-un articol pe blog.

Am observat că oamenii nu prea înțeleg care e scopul unui RCA, pentru că e o asigurare obligatorie și toți posesorii de mașini o cumpără. Așa că majoritatea caută să cumpere cea mai ieftină asigurare. Mulți nici nu se întreabă dacă e bine sau nu.

Ei bine ar trebui să ne aducem aminte ce înseamnă această asigurare. RCA(Răspundere civilă auto) face parte din categoria de asigurări în care beneficiari sunt terții, în niciun caz contractantul.

Normal, pentru buna imagine personală, e să alegi o companie care se respectă, în care să ai încredere. Ca să plătească, în locul tău, pagubele produse terței persoane.

Să dau un exemplu cu alt tip de răspundere. Să spunem că ai o spălătorie, și îți e teamă ca nu cumva angajații tăi să provoace accidental daune mașinii clientului tău. Dacă se întâmplă ceva, tu ești văzut rău și cel mai probabil tot tu vei plăti dauna. Nu se întâmplă toată ziua asta. Să spunem că se întâmplă un eveniment la 5 ani și se sparge parbrizul clientului. Trebuie să plătești 200 de euro. Poate nu e mult pentru un proprietar de afacere, dar totuși, sunt banii tăi.

Nu era mai bine dacă mergeai la vecinul de peste drum care e broker de asigurări. Plăteai 10 euro pe o poliță de răspundere profesională. În 5 ani plăteai în total 50 de euro. Iar la evenimentul respectiv, plătea compania la care ai făcut asigurarea. Rămâi și tu cu 150 de euro în buzunar. Mânca și vecinul tău broker o pâine și clientul tău te apreciază că ești pregătit și pentru situații mai neplăcute în afacerea ta. O situație win-win! Nu foarte mult și pentru client pentru că are de așteptat o zi până se repară paguba. Dar totuși ok.

Despre asigurările de locuințe ce să mai zic? Majoritatea vor asigurarea standard cu clauzele obligatorii: cutremur, alunecări de teren și inundații la 20 de euro dar e prea mult daca plătesc 30 de euro ca să aibă în plus și clauza pentru incendiu, explozie, avarii la instalația de apă și multe altele.

Iar apoi dacă îi ia foc casa, face scandal că el are asigurare. Dar asigurarea aia nu îi acoperă decât niște riscuri care nu au loc în multe zone ale țării, cum este Sibiul.

E drept că parcă unele clauze par a fi de-a dreptul hilare și mulți agenți de asigurare pot fi niște oameni dubioși dar poate trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt nu să ni le imaginăm de 10 ori mai diferite de adevăr.

Se pare că nu ne prea pasă de vecini și de ce probleme putem cauza altora în trafic pentru că nu suntem responsabili. Parcă doar antreprenorii își mai pun problema asta, cei care țin la afacerea lor, ce-i drept.

Iar daca totusi iti doresti un RCA ieftin, poti sa incerci o simulare de pret la eMAG.