2d29082f5aa082c70ca532f832eca7aa

De câteva luni încoace am asimilat foarte multe informaţii din mai multe domenii. Şi cel mai des mi se întâmplă atunci când aflu multe chestii noi să mă entuziasmez enorm de mult şi să mă bucur atât de tare de informaţiile acumulate încât până să îmi revin, au plecat oportunităţile.Eu cred că entuziasmul este bun, dar necontrolat poate afecta foarte mult felul de viaţă. Cel mai adesea, mânat de entuziasm poţi face două lucruri:

  • să iei decizii greşite(să investeşti bani în seminarii care doar îţi încarcă mai mult cantitatea de entuziasm) sau..
  • să nu faci nimic(să continui să visezi că ceva fain ţi se va întâmpla şi ţie dacă crezi)

Astfel de experienţe te descurajează mai tare şi te împiedică în a reuşi în obiectivele stabilite. Asta se întâmplă pentru că informaţia înseamnă putere, iar dacă nu ştii să manevrezi o sursă mare de putere, te va stăpâni ea pe tine iar în loc să acţionezi vei căuta să îţi mai încarci doza de entuziasm.

Iar atât timp cât există cerere, vine şi oferta. Există o industrie care produce o serie largă de produse pentru menţinerea ta în starea de entuziasm. Seminarii, produse, cărţi, bloguri, speakeri.. tot ce vrei pentru a menţine entuziasmul în viaţa ta. Dacă te găseşti oarecum dependent de aşa ceva, poţi citi şi articolul acesta al lui Gabriel Nechiţă, dând click aici.

Entuziasmul care vine atunci când vezi ce ai reuşit să produci bun cu mâinile tale, doar acela îţi e de folos. Cel care vine din urma unei asimilări imense de informaţii poate mai mult ca sigur să îţi facă rău, dacă nu acţionezi înainte să te cuprindă.

Cum să treci prin ceaţa asta a entuziasmului? Am 3 soluţii pentru tine, care au funcţionat şi la mine şi încă funcţionează. Dacă pe mine m-au ajutat, un entuziasmat înrăit, cu siguranţă şi pe tine.

1. Trezeşte-te la realitate

a300b7217a48fac728574981295d5b3e

Dă-ţi şi două palme dacă e nevoie! Ţine entuziasmul în frâu, iar ca să stăpâneşti informaţiile, trece-le pe hârtie, totul, cu adnotări şi alte chestii cât de mici. Păstrează foile, analizează-le şi caută soluţii chiar în momentul acesta. Eu mi-am trecut o sumedenie de proiecte, cu idei, cu de toate pe hârtie dar am tendinţa să le las pentru altădată. Nu te minţi singur şi apucă-te de treabă acum şi lucră la ce ai în plan.

2. Împarte bucuria cu un sceptic

positive

Avem tendinţa să ne ferim de oamenii sceptici. Dar aceşti oameni pot fi de un real ajutor în ceea ce vrei să faci, mai ales când eşti entuziasmat. Vorbeşte despre ideile tale mareţe cu un sceptic şi vezi ce se întâmplă. Va reuşi să te scuture de tot ce nu îţi e de folos şi din dorinţa de a îl dovedi greşit, vei reuşi să treci mai repede la fapte şi să realizezi ce ţi-ai propus. Iar pe de altă parte, dacă planul tău e doar unul idealist, te va trezi la realitate şi nu vei mai visa în continuare fără rost ci te vei îndrepta spre ceva serios.

Scepticii poartă foarte mult pălăria neagră a lui Edward de Bono, şi te ajută să elimini tot ce nu este necesar în planul tău. Sunt de mare folos aceşti oameni!

3. Acţionează!

971799_504458212940959_1615325541_n

Fie că e vorba de o idee de afacere, de un stil de viaţă diferit şi bun, de o schimbare, tu ştii mai bine. Nu mai amâna ci acţionează acum! Aşa cum explică Tim Ferriss în modelul lui de dreamline, pentru un obiectiv dus la împlinire, cei mai importanţi sunt primii 3 paşi. Şi anume ce fac acum, mâine şi poimâine. Iar aceşti paşi trebuie să fie foarte specifici şi trebuie respectaţi pentru a reuşi.

Consider că este foarte important a avea o minte trează şi sănătoasă în tot ceea ce faci. Purtat de tot felul de emoţii şi sentimente inutile ai mari şanse doar să eşuezi. Dar fiecare alege ce vrea la urma urmei.

Fii înţelept!

Gabi.

sursa foto: unu, doi.