gbpusd-1-24316-%e2%96%bc%e2%88%921-44-unnamed-tradingviewAzi noapte, între 2:00 și 2:30 lira sterlină a atins cote record în comparație cu celelalte monede. În comparație cu leul românesc, sesiunea abia s-a deschis și a început cu o diferență uriașă de 4 bani între prețul de închidere de ieri și cel de deschidere de astăzi. Ieri s-a închis cu prețul de 5.0521 iar în dimineața aceasta prețul de deschidere a fost de 5.0054.

Perechea valutară GBP/USD (lira sterlină/dolarul american) a atins cota de 1.1992 iar  GBP/EUR (lira sterlină/ euro) a atins cota de 1.0803.

De acest spike au fost afectați toți traderii care aveau poziții deschise cu GBP, iar cei care au pariat împotriva lirei se prea poate să fi făcut bani frumoși azi noapte. Asta dacă au fost pe fază.

Sunt câteva speculații pentru această mișcare în prețul lirei sterline. Bloomberg spune că această mișcare a fost cauzată de niște computer-trader care au executat mai multe ordine de vânzare. Iar alții, mai conspiraționiști, spun că s-au strecurat informații de la U.S. Bureau of Labor Statistics, cei care dau statistici despre rata șomajului și crearea locurilor noi de muncă. Motiv pentru care s-au vândut lire și s-au cumpărat dolari americani.

Ideea e că aceste informații se publică în fiecare lună, într-o zi de vineri iar piețele financiare sunt puternic influențate de aceste mișcări. În această perioadă nu prea au ce căuta traderii cu bugete mici, pentru că piețele se mișcă în ambele direcții cu o volatilitate ridicată. Ceea ce înseamnă că indiferent cum te poziționezi, nu ai șanse să reziști cu un cont de câteva sute de dolari.

Toată agitația cu Brexit au doborât lira sterlină și îi va lua ceva timp să își revină. Să nu uităm că și în momentul în care premierul Marii Britanii va începe demersurile pentru părăsirea Uniunii Europene, prețul lirei va coborî din nou.