Tot mai mult observ în ultima vreme oameni pe stradă, la lucru, în societate, oameni care cerșesc minciuni și nu dau doi bani pe un adevăr. Un paradox care mă măcina și pe care nu îl puteam înțelege deloc. Nu puteam înțelege de ce e mai plăcut de primit o minciună frumos prezentat decât un adevăr argumentat logic.

Din fericire am ajuns la o concluzie, am realizat că nouă oamenilor, nu ne este confortabil să ne asumăm responsabilități, iar acesta e motivul pentru care oamenii acceptă mai degrabă minciuna, pentru a plasa responsabilitatea de pe umerii noștrii pe ai altora.

Să dau un exemplu. În prezent eu lucrez într-un magazin de bricolaj, vin mulți clienți care îmi povestesc proiectele lor și îmi explică necesitățile lor, vor ca produsul să fie rezistent, să nu trebuiască să cumpere unul nou la scurt timp după montaj și tot așa. Le ascult nevoile și le ofer soluția pentru ceea ce au cerut, se uită mai întâi de toate la preț și strâmbă din nas, iar apoi mă întreabă „Da aia mai ieftină ce are?”.

Mulți refuză să acopere necesitățile lor prin produsul respectiv pentru că e prea scump, dar totuși își permit să se îmbrace cu haine elegante și să scoată un smartphone din buzunar când îl sună pe meseriaș să îl mai întrebe anumite detalii, nu toți sunt așa dar majoritatea da. Ei bine, încep să îi explic din nou clientului de ce nu e bun produsul mai ieftin pentru ce are nevoie cu argumente logice dar degeaba. Îmi mulțumește pentru ajutor și zice că se mai gândește.

Îi este greu să se decidă să cumpere produsul de rușine față de mine, așa că mai stă pe acolo iar mai târziu abordează pe un alt coleg, acesta îi spune la fel ca și mine. Mai târziu vorbește cu alt coleg dar de data asta nu îi mai trebuie produsul pentru o cabană la munte ci pentru un apartament de chirie, well that escalated quickly. Bineînțeles că la un apartament pentru chirie merge și a cumpărat produsul.

Mi se pare foarte ciudat felul acesta de a gândi, refuzi adevărul spus de mai mulți oameni și aștepți ca cineva să te mintă, cu toate că ești conștient de riscuri. Desigur în situația de față colegul meu nu a mințit dar clientul a ales să se mintă singur, ca mai apoi să aibă pe cine să dea vina.

Vreau să vă sfătuiesc, dragii mei, să vă asumați responsabilitatea în orice decizie, nu fiți niște oameni purtați și duși de orice val. Fiți statornici, informați-vă și acționați! Trăim într-o țară liberă, unde putem lua ce decizii vrem și mai apoi să ne bucurăm sau să suportăm consecințele de pe urma acestora. Nu căutați consimțământul altora în minciuna pe care o trăiți ci căutați soluții mai bune la ce vă stă în față. Ai o satisfacție mult mai mare când ai luat o decizie, bazată pe cercetări proprii decât să îți impui un scenariu iluzoriu dar pentru a primi acceptul celor din jur. De ce să te minți singur?

Nu lăsați pe alții să decidă pentru voi, nu acceptați să fiți mințiți. Nu fiți ființe cu mintea închisă și cu creierul spălat, îndrăzniți să fiți altfel. Dacă nu vreți asta, atunci nici nu vă veți putea dezvolta și veți rămâne an după an poate până la moarte în starea asta de nemulțumire, mereu dând vina pe guvern, oameni bogați, mereu pe alții dar pe propria persoana niciodată.

Vreau să te mai las cu un gând la care vreau să meditezi: ” Cumpără adevărul și nu-l vinde; da, înțelepciunea, îndrumarea și inteligența”

23-23_ProverbsDaily