White top hat-1322506444111Cel mai mult, din cele şase pălării gânditoare ale lui de Bono, mi-a plăcut cea albă. Nu ştiu dacă aţi citit cartea, dar vă recomand să o citiţi cât de repede. E un manual de psihologie parctică explicat aproape pentru orice persoană matură.

Cele şase pălării, pe scurt, sunt:

  • Pălăria albă, cea care priveşte doar faptele concrete, negru pe alb, autenticitatea.
  • Pălăria roşie, cea care priveşte sentimantal şi ia în considerare emoţiile şi intuiţia
  • Pălăria galbenă, priveşte întotdeauna beneficiile, caută motivaţia şi pune ţeluri înalte!
  • Pălăria neagră, cea care priveşte punctele slabe. Iniţial dă impresia de scepticism, dar se dovedeşte a soluţiona unele probleme înainte ca ele să apară.
  • Pălăria verde, este cea mai creatoare si priceputa, stie sa puna personalitate in orice, gaseste alternative si da viata unui proiect.
  • Palaria albastră, e cea care conduce celelalte pălării şi le uneşte, practic sumarizarea celorlalte pălării.

Orice lucru, fie afacere, fie activitate, chiar şi blog trebuie gândit cu toate cele şase pălării. Cu pălăria albă faci planul, vezi resursele ce le ai şi la ce poţi folosi. Treci totul, cu pălăria roşie, printr-un val de emoţii, poate chiar bănuieli cum că nu ar merge, presupui rezultatele bune, hotărăşti să iei decizii pe baza intuiţiei şi te vezi învingător. Mai adaugi puţină speranţă, prin pălăria galbenă, analizezi reuşita altora, te inspiri din succesul altora, te motivezi, pui ţeluri înalte. Apoi introduci produsul gândirii tale în cuptorul pălăriei negre, pentru a elimina tot ce nu este bun şi productiv, elimini tot ce nu funcţionează pe baza celor date de exemplul altora. Iată ai acum produsul perfect, ca la carte. Nu are cum să nu funcţioneze. Trecem la acţiune prin prisma pălăriei albastre şi vedem că nu prea funcţionează planul. Nu-i corect! Nu îl mai citesc pe de Bono ăsta. Aa, dar stai, silly me, ca de obicei uit de pălăria verde(cum fac şi mulţi alţii). Reluăm procesul, după ce avem produsul finit, ne punem pălăria verde pe cap, adăugăm puţină personalitate, punem o fundiţă, dăm transport gratuit, dăm 2+1 gratis.. NU! Am zis personalitate, nu ce au făcut şi alţii, ceva mai creativ te rog, transport gratuit şi 2+1 gratis dau şi alţii. Bun, acum avem  produsul perfect şi personalizat, ne mai luăm pălăria albastră pe cap şi facem planul de acţiune. Fie ea vânzare, fie promovare!

Metoda celor şase pălării poate fi utilizată aproape în orice domeniu: dezvolţi o afacere, pregăteşti un discurs, pregăteşti o lecţie chiar pentru copii, o acţiune pentru o organizaţie non-profit, rezolvarea obiecţiilor în vânzări. Dacă te foloseşti de sfaturile din această carte poţi dezvolta multe laturi în care activezi, chiar foarte utilă!

Am schimbat de zeci de ori pălăriile în timp ce am scris acest articol, şi m-am hotărât să nu vă mai zic de ce îmi place pălăria albă cel mai mult. Dar tot vă zic ceva pentru că acesta a fost scopul iniţial al articolului. Îmi place tare mult să privesc lucrurile din perspectiva pălăriei albe, pentru că mă scapă de cancanişti(vezi definiţia aici),  să privesc lucrurile aşa cum sunt, nu cum ar putea fi dacă stau tot timpul degeaba, mă pune cu picioarele pe pământ şi mă ajută să îmi folosesc resursele eficient.

Cel mai mult îmi place că mă scapă de oameni care caută doar să bărfească şi să se plângă de conducere şi care sunt mereu nemulţumuţi pentru că singurul lor scop în viaţă sunt ce au mai făcut alţii. Pe mine m-a uimit să văd pe câte persoane i-a afectat „întemniţarea” lui Gigi Becali. Când simt că alţii pun la bătaie subiecte de genul acesta, le răspund şi eu cu tot felul de întrebări „Ai văzut cu ochii tăi?”, „Ai incercat şi tu să vezi dacă reuşeai mai bine?” şi chiar uneori „Mă ajută cu ceva dacă îmi spui toate astea?”. Aşa poţi scăpa de influenţele negative din viaţa ta şi să faci lumea ta mai bună.

Dacă vrei să citeşti cartea am pus la dispoziţia ta o serie de linkuri cu trimitere la librării online de unde o poţi comanda. Preţul ei standard e 20 de lei. Dar unele librării oferă şi reduceri, iar mai jos ai lista cu preţurile şi reducerile din data postării, pot fi diferite de realitate pentru că probabil nu voi actualiza articolul prea des, dar voi posta şi data ultimei actualizări.

Okian – Preţ 14 ron (discount 30%) -> Comandă acum!
Elefant – Preţ 15 ron (discount 25%) -> Comandă acum!
Libris – Preţ 18 ron (discount 10%) -> Comandă acum!
bookcity – preţ 20 ron (preţ integral) -> Comandă acum!
EMAG – Fără stoc – > Comandă acum!

Ultima actualizare: 7 Iunie 2013 18:31. Poate voi actualiza mai des dacă îmi voi angaja un indian să faca asta.

Lectură plăcută!
Gabi.