În timp ce românii se plâng că PSD e la guvernare și americanii că a câștigat Trump, sunt unii care își pun problema cum vor supraviețui revoluției AI.

Nu putem anticipa foarte bine momentul când roboții vor înlocui forța de lucru umană dar cred că se va petrece într-un mod treptat și fără să genereze crize serioase. Dacă ne uităm la ce se întâmplă astăzi, putem spune că a început o revoluție a inteligenței artificiale dar e atât de subtilă încât nu ne deranjează.

Mă refer la faptul că sunt fabrici chiar și la noi în țară care au nevoie doar de oameni la mentenanță, pentru că munca ce o prestau înainte zeci de angajați o poate face acum un simplu robot. Dar și agricultura mecanizată este în aceeași categorie pentru că dacă ai un tractor și câteva utilaje, poți face într-o zi munca pe care o făceau înainte 10 țărani într-o săptămână.

Acei zeci de angajați ai fabricilor s-au adaptat și s-au reintegrat în societate, la fel și acei 10 țărani. Procesul acesta nu ne-a sensibilizat atât de tare cât pot să o facă niște știri care ne sperie că roboții ne vor fura locurile de muncă.

Citeam o discuție pe reddit și văd că acolo oamenii vorbesc serios că trebuie să ne mutăm la țară și să învățăm să cultivăm pământul. Alții se bazează pe venitul minim garantat și mai sunt unii care cred că nu vom prinde în viață aceste evenimente așa că ar fi bine să nu facem copii, ca să nu aibă ei de suferit.

Eu tind să cred că se crează o panică inutilă în rândul mulțimii și e suficient să ne uităm câteva decenii în urmă pentru a vedea cât de mult a crescut nivelul de trai. Iar dacă privim în urmă cu câteva secole putem vedea cu ce probleme de viață și de moarte se confruntau oamenii în acele vremuri și cu toate astea supraviețuiau. Nu cred că nouă ne va fi așa de greu să supraviețuim.


PS: Tot în conversația de pe reddit am găsit și video-ul de mai jos. Mi se pare că în anumite aspecte tipul aberează mai mult decât am făcut-o eu în acest articol dar spune și câteva chestii interesante. Așa că dacă aveți vreo 45 de minute libere, puteți să aruncați o privire: