Speed-reading-vs-slow-reading

Multora dintre noi ne place cititul, dar nu citim asa mult pentru ca poate se întâmpla sa ne plictisim, sa adormim(daca se întâmpla seara) si de multe ori gândul sa fuga departe de ceea ce citim. Multi, datorita acestui motiv, se lasa de citit. Chiar si mie mi s-a întâmplat sa am pauze mari la citit din acest motiv.

Traind în generatia 2.0 suntem asaltati de multe informatii, mailuri, articole si alte surse de informatii si avem nevoie sa fim selectivi pentru a nu ne ucide timpul, de aceea e bine sa învatam sa citim rapid dar si eficient. Mai jos am prezentat câteva metode de a reusi sa citesti mai rapid si eficient. Metode testate si reusite.

1. Deconecteaza-te!

Pentru a nu fi întrerupt de ne numarate ori în timpul cititului, e foarte recomandat sa închizi calculatorul, sa pui telefonul pe silent, sa închizi usa camerei, sa deschizi geamul pentru aer curat si ceva decibeli pentru a te putea concentra. Poti face putine pauze pentru a verifica telefonul sau mailul, în caz ca esti cautat, iar tot atunci ar fi indicat sa îti notezi ideile principale din lectura pe un carnetel.

Eu aveam o problema, când dadeam de un citat superb, intram pe telefon sa îl postez pe facebook, iar daca tot am intrat mai verificam putin wall-ul si mai trecea o bucata buna de timp iar uneori nici nu mai continuam sa citesc. Asa ca am început sa citesc în transe de câte un capitol, iar la sfârsit, o mica pauza sa îmi notez ideile faine.

2. Stabileste scopul cu care citesti!

Poti fie sa citesti de placere sau pentru informatii, iar când spun informatii nu ma refer la un manual de facultate ci chiar o carte despre vânzari. Daca citesti de placere sau relaxare îti recomand sa nu citesti altceva decât fictiune. Daca vei citi carti cu diverse informatii foarte utile doar asa de placere, nu vei actiona foarte mult. Asa ca, atunci când citesti carti pentru informatiile din ele, cel mai bine e sa citesti cu un carnetel si un pix lânga tine, iar la finalul fiecarui capitol sau subcapitol sa îti notezi ideile principale si ceea ce te intereseaza.

3. Renunta la subvocalizare!

Subvocalizarea se întâmpla atunci când citesti si repeti cuvintele în soapta, sau chiar în minte. Îti încetineste citirea si uneori te distrage de la text, fiind concentrat mai mult pe ceea ce rostesti. Nu este greu de a elimina acest obicei. Personal, nu am avut probleme, dar am aflat ca daca ai gura ocupata nu vei mai avea probleme cu subvocalizarea, asa ca poti mesteca o guma sau pur si simplu sa stai cu mâna sau degetele pe buze pentru a fi constient în cazul în care începi să subvocalizezi si sa te opresti. Vei vedea ca următoarele metode te vor ajuta sa scapi si de subvocalizare.

4. Indicatorul vizual.

O metoda foarte cunoscuta, este cea a indicatorului vizual. Foloseste un instrument de scris sau chiar degetul si urmareste rând cu rând ce citesti cât mai repede, te vei putea concentra asupra lecturii fara sa obosesti datorita indicatorului vizual care îti arata unde esti si nu te lasa sa te întorci sau sa ratezi rândurile.

5. Scaneaza textul!

Folosind metoda indicatorului vizual, ramâi focalizat pe text si citeste rândurile prin salturi de câte 2-3 cuvinte, concentrându-te mai mult pe cuvintele cheie decât pe tot textul, astfel încât sa parcurgi fiecare rând într-o secunda maxim. Am observat cât de mult ma concentram pe cuvinte care le deduceam oricum din text, creierul nostru are capacitatea de a citi un rând doar printr-o aruncare cu privirea. E foarte tare sa folosim capacitatile acestea in viata de zi cu zi, dar mai ales în citit.

6. Citeste mai rapid!

Truc pe care l-am învatat de la Tim Ferriss, suna cam asa: citeste mai multe pagini folosind metodele anterioare, dar mult mai rapid, la limita întelegerii textului. Apoi, citeste în continuare la viteza normala de 1 rând/1 sec. Vei avea senzatia ca atunci când conduci cu 100km/h si intri în localitate cu 50km/h, pare mare diferenta dar te ajuta sa te concentrezi mai bine.

Daca esti ca mine si esti plecat aproape toata ziua de acasa si esti nemultumit ca nu ai timp sa citesti, am gasit o solutie buna, de fapt nu am descoperit-o eu dar o folosesc. Mi-am instalat pe telefon aplicatia Aldiko Book Reader, citeste carti în format pdf, epub şi mai multe. Eu folosesc carti în format epub, le adaptează foarte bine la ecran si mă ajuta sa citesc destul de repede. Si apropo de asta, cartile tip e-book sunt mai ieftine ca cele în format fizic si îti aduci si contributia la salvarea planetei.

Mult succes la citit si mai mult!