Agenda de marketing online (2)Eu cred că ești un bun marketer sau vânzător atunci când vinzi ceva celor care vor să vândă, sau când vinzi ceva altor marketeri. În ceea ce privește mediul online de afaceri, se găsesc nenumărate produse și blueprint-uri care te învață și te ghidează în activitatea strategică din mediul online.

Mi-am comandat un astfel de produs la recomandarea lui Călin Biriș. Ba chiar mai mult am fost convins să cumpăr acest produs la câteva secunde după ce a început video-ul de prezentare. Asta pentru că înțeleg ce înseamnă planificarea și cât de indispensabilă este o agendă prin care să îți urmărești activitatea de-a lungul timpului. Folosesc agenda foarte mult și la lucru, dar în activitatea de marketing online sunt cam împrăștiat. Am mai multe carnețele și agende cu idei de articole, nișe cu potențial neexploatate încă, articole utile din afară și alte gânduri și sfaturi despre online.

Am primit mai multe agende de la colaboratori luna aceasta și mi-am propus să folosesc una pentru a mă elibera de responsabilități și de sarcini pe care nu vreau să le uit dar nici nu vreau să mă obosească gândindu-mă mereu la ele. În principiu, și agenda pe care o folosesc la lucru nu mă ajută cu nimic mai mult decât de a-mi lua grija de la sarcini, dar este mai greu cu monitorizarea activității.

Asta aduce în plus această agendă, șansa de a-ți oferi feedback constant. Lucru care nu va fi prea confortabil, mai ales că am observat că începe din 4 ianuarie. Cum adică în timp ce alții încă se bucură de vacanță, eu să mă apuc de treabă? DA! Și nu doar așa. Trebuie să îmi setez Top 5 acțiuni prioritare în această săptămână. Nu între 1-5 acțiuni, ci TOP 5, va să zică zică pot fi și mai multe.

Nu am văzut nimic menționat de cele 21 de zile de concediu de odihnă, nici liber de Paște, 1 Mai, Ziua României, Sf. Andrei sau de Crăciun. Oare ce stil de viață auster vrea creatorul agendei să îmi impun?

Agenda de marketing onlineEi bine, mă bucur că cei care își pun astfel de întrebări nu cumpără astfel de agende și mă bucur mai mult că nu m-am considerat suficient de bun încât să mă descurc cu o agendă normală. Încă din primele pagini am observat o problemă fundamentală de-a mea și poate a multor altor oameni care lucrează în online. Frecvența cu care fac anumite lucruri lasă de dorit, nu e suficient să scriu câte un articol, să lansez câte un concurs din când în când. Trebuie mereu să fiu axat pe obiective, și cred că va fi cam greu, când va trebui să îmi răspund la sfârșit de săptămână cu ce a mers bine și ce n-a mers bine. Agenda asta nu te lasă să te bucuri de iluzia productivității atunci când îți trasezi niște obiective frumoase, ci te și cheamă la socoteală de ce nu le-ai făcut. Am observat în 2015 că mi-am propus foarte multe și nu am realizat multe, și cu ocazia aceasta am înțeles și de ce.

Agenda de marketing online nu oferă doar o privire de ansamblu a activității, te și pune la muncă! Și îți e greu să o abandonezi când ai dat 100 de lei pe ea. E o investiție care nu ține doar de coperți și print ci mai mult de angajament, un fel de rezoluție pentru 2016.

Ca aspect estetic al agendei am mici nemulțumiri. Pagina cu datele de identificare este puțin lipită de copertă, ar fi mers mai bine o variantă în print color și cotorul este mai slăbuț, în sensul că atunci când deschizi mai tare agenda la o pagină va rămâne vizibil locul respectiv și se poate reveni imediat acolo. Pentru unii acesta este un avantaj, dar mie îmi place să văd cărțile și agendele ca noi. În ceea ce privește printul color, dacă ar fi fost așa prețul acesteia s-ar fi dublat pentru că la un tiraj așa de mic nu poți avea pretenții de preț ca la un tiraj de 20000 de exemplare. Așadar nu mai era sustenabil pentru creatorul agendei și nici nu mai aveam parte de aceasta. Oricum este posibil ca această agendă să aducă valoare adăugată celor care o dețin mai mult decât s-ar aștepta.

Nu știu despre alte activități de marketing online, dar pentru un affiliate marketer profilat pe un blog de conținut, această agendă este indispensabilă pentru o activitate de durată și cu rezultate vizibile. Mai multe detalii despre această agendă puteți găsi în pagina ei de prezentare.