Când auzi de Dragnea, Mazăre, un milionar care s-a sinucis în Costa Rica și de o vilă din Cumbuco, Fortazela, Brazilia te gândești că e scenariul perfect pentru un film de acțiune. Din păcate, nu este scenariul unui film. Cel puțin nu încă.

Este doar o investigație făcută de RISE Project pe care o puteți citi aici. Băieții au știut să lege toate aceste informații realizând un articol pe care îl citești pe nerăsuflate, atât de intens este. Nici nu mă mir că au realizat o asemenea anchetă având în vedere că cei care coordonează acest proiect sunt specializați în investigații transfrontaliere.

Mai mult de atât, mă bucur că nu l-au iertat nici pe Iohannis și i-au făcut o investigație a la carte asupra celor șase case deținute de președinte. E bine că fac ceea ce trebuie să facă întreaga presă. Dar cu toate astea, sunt mulți care dau share la efemeride, evz și aktual24 și zic de proiectul RISE că e cam dubios. Punând sub semnul întrebării resursele financiare pentru a face investigații în Brazilia.

Ideea e că echipa lor este formată din reporteri freelanceri care mai au și alte activități din care fac bani. Plus că proiectul este susținut de donații și te poți abona să donezi de la 5 la 50 de euro lunar printr-o subscripție de PayPal. Majoritatea dintre noi uităm de astfel de subscripții și nici nu ne deranjează.

Chiar acum mi-am adus aminte că în urmă cu vreo 2-3 ani am ales să donez 10 lei lunar către wikipedia. Nici nu am simțit treaba asta în ultimii ani și nici nu mă deranjează. La fel este cazul și aici, mulți donează și uită de grija plății lunare.

Iar dacă este să ne uităm cât costă cazarea și transportul către Brazilia putem observa că nu este chiar așa de scump. Pe kiwi.com se pot găsi bilete de la 1500 ron și cazare se poate găsi la sub 100 de lei pe noapte dacă mergi pe booking.com sau airbnb. Ceea ce nu e mult pentru o astfel de investigație.

Iar un proiect susținut din donații își permite să realizeze anchete mult mai bune. Nu sunt nevoiți să scrie articole de proastă calitate pentru a atrage clickuri și a justifica un trafic atunci când negociază pachete de publicitate.

Totuși, nu cred că era greșit dacă ar fi introdus un Adsense sau câteva bannere pentru monetizare. Pentru că traficul pe care îl generează anumite anchete mai populare ar avea șansa să le crească considerabil veniturile.