Am un grup de facebook cu peste 1000 de persoane interesate de cărți electronice. Îi spune Ebook Readers Romania. De câteva luni de zile mă gândesc să îi schimb direcția pentru că nu prea are activitate.

Am implementat un chestionar pentru toți cei care vor să fie membri cu 3 întrebări și credeam că în felul acesta voi afla mai multe despre cititorii români și voi putea combate pirateria. Întrebările sunt următoarele:

  • Ce eBook Reader folosești?
  • În ce limbă citești cărțile electronice?
  • Confirmi că nu vei încuraja materiale piratate și furate?

La ultima toți răspund cu da. Cei care nu răspund își iau oricum reject.

Astăzi am dat accept unui membru care a răspuns la toate întrebările și la nici 5 minute după ce a intrat în grup a creat o postare în care s-a oferit să dea acces la un folder de Google Drive cu vreo 100 de cărți electronice. Am rămas uimit să văd cum zeci de membri și-au aruncat adresele de mail în comentarii pentru a primi acces.

I-am dat block acestei persoane și mă gândeam să le dau block și celor care au solicitat accesul la acel folder. Doar că nu am făcut-o pentru că majoritatea membrilor acestui grup fac parte și din alte grupuri în care se uploadează pdf-uri și ebook-uri la greu. Iar fiindcă acest grup nu are așa de multă activitate, mulți nici nu fac diferența crezând că și acesta este la fel ca celelalte.

Aici îmi asum o parte din vină dar nu am avut un interes major de a mă implica prea mult în grup. Nu am timp suficient să pun întrebări, să postez materiale sau să deschid discuții în care să implic și restul membrilor. Încă lucrez la asta și caut, pasiv ce-i drept, administratori pentru grup.

Doar că problema e mai mare de atât. Nu stă totul în activitatea de pe un grup. Asta pentru că piața de cărți electronice din România este una cel puțin ciudată. Iar asta din mai multe motive.

1. Pirateria

Oamenii preferă să descarce cărți ilegal în loc să le cumpere.

Asta pentru că majoritatea dintre noi am crescut în perioada în care DC++ și trackerele de torrent erau o chestie normală și ni se părea ciudat când auzeam povești de prin restul lumii în care e ilegal să descarci de pe torenți.

Nu este o problemă doar în România, doar că la noi asta ar fi una din explicații. Peste tot oamenii consideră că produsele digitale sunt prea scumpe. Iar atunci când vine vorba de cărți, majoritatea compară pirateria cu împrumutul cărților din bibliotecă.

2. Editurile și librăriile online din România

La un moment dat, Elefant.ro era un site de pe care puteai comanda cărție electronice. Acum observ că au scos categoria din meniu și linkul vechi de ebooks redirecționează spre pagina cu toate categoriile de cărți.

Pagina de ebooks a Cărturești are doar produse indisponibile și nici nu se găsește în meniul principal.

Așa că cele mai decente magazine online unde poți comanda cărți electronice sunt Libris și Nemira. Iar pentru cei care preferă cărțile în engleză, rămâne și  Kindle Store o opțiune foarte bună.

Dacă tot am menționat Amazon, cred că știm foarte bine că cele mai populare ebook readere sunt cele produse de Amazon, produsele Kindle. Problema acestora este că suportă doar fișierele .azw și .mobi neptotejat, iar Libris și Nemira vând .epub și .mobi protejate prin DRM

Așa că pentru cărțile în română îți trebuie un ebook reader altul decât Kindle, iar pentru cele de pe Amazon îți trebuie un model de Kindle.

Sunt soluții pentru a scăpa de protecția DRM și pentru a le încărca pe Kindle, a scris și Cristian despre asta. Doar că nu e deloc consumer-friendly și mulți nu au chef să treacă printr-un astfel de proces doar pentru a avea conștiința împăcată că nu fură autorul și editura.

O soluție

Eu sunt oarecum la mijloc în această situație. Nu susțin pirateria și cred că cititorii ar trebui să ofere mai mult respect față de munca scriitorilor. Dar nici nu pot să susțin editurile și librăriile pentru că vin și ei cu mai multe piedici în această zonă, fapt ce încurajează indirect pirateria.

Cred că o soluție de compromis ar fi un serviciu de genul Kindle Unlimited la care plătești o taxă lunară și unde ai acces la toate cărțile unei librării/edituri. Problema este că și aici va fi nevoie de multe reglementări și va fi destul de greu să previi pirateria, asta doar dacă se crează un serviciu centralizat care să controleze toate editurile, ceva cum este Steam pentru jocuri video.

Dacă nu se va face nimic în direcția asta, cărțile electronice vor dispărea încet, încet din piața românească. Iar dacă nu vor dispărea vom ajunge la un nivel în care sunt mai mulți cititori decât cumpărători. Deja se întâmplă asta în cazul cărților Game of Thrones, după cum spunea și Ana Nicolau în ICR Podcast #157.