Articol actualizat în data de 21 Februarie 2017

Măi, eu nu prea știu cum se vând produsele pe Amazon. Dar știu pe alții care știu mai bine. Este vorba de Alex Hudițan despre care am aflat prin iunie 2016 că lansează un webinar despre vânzări de produse fizice pe Amazon.

Alex vorbește pe scurt despre acest proiect pe un articol de pe blogul său. Iar la un moment dat spune de un curs pentru vânzări pe Amazon care ar fi costat 5000 de dolari pe care l-a luat de pe torrente. Am vrut să aflu cine a lansat cursul acesta, însă m-am oprit la prima căutare, unde un utilizator de pe reddit expune conținutul acestui curs. La rândul său, acest redittor vinde hârtie de copt pe Amazon.

Acel webinar din iunie nu mai este disponibil pentru că îl puteți găsi doar pe noul website al amazonsetup urmând acest link.

Treaba pe care o fac acești amazonieni este echivalentul unui brand manager de la un lanț de retail, doar că o fac pentru ei și nu pentru o companie de la care primesc și ei un salariu + comisioane sau bonusuri de performanță. Deci este o afacere serioasă și de care nu se poate apuca chiar oricine. Din păcate, această zonă a afacerilor a fost invadată de mulți așa numiți experți și guru în ale afacerilor încât orice abordare a unei afaceri online este clișeică.

Cum vând Amazonienii?

  • discută pe alibaba.com cu vânzători en-gros care pot pune un brand pe produsele lor
  • își fac un stoc de câteva sute de bucăți din acel articol
  • lansează produsul pe Amazon, optimizează pagina și urmăresc evoluția produsului

Avantajul cu Amazon este că de logistică se ocupă chiar ei, contra cost desigur. Adică eu cumpăr o tigaie cu 4,9-10,9 dolari bucata(în funcție de negocieri și comenzi) și o vând pe Amazon cu 22,92 dolari. Plătesc câteva taxe la Amazon pentru serviciile de logistică și marketplace și rămân cu un profit de vreo 5-10 dolari, din care va trebui să plătesc impozit pe venit dacă am firmă în România.

După ce am aflat de acești pași, primul lucru la care m-am gândit a fost că pot face același lucru și pe eMAG Marketplace, sau mai simplu pe OLX. Cu toate formalitățile legale, cu toate taxele plătite, cu TVA-ul plătit la vamă. Se poate foarte simplu așa.

Încet, încet ajungem să ne dăm seama că exact așa putem deschide și un magazin online în România. De fapt exact așa funcționează multe magazine online de la noi. Doar că diferența o face, evident, piața la care este expusă afacerea. Publicul de pe Amazon are mult mai mare potențial decât orice altă piață online.

Alex Hudițan și Claudiu Stănculescu nu au vândut această metodă de afacere, ci un curs de 4 luni care a început în 1 iunie 2016 și oportunitatea de a fi membru într-un grup de selleri Amazon. Sunt foarte mulți selleri care nu au făcut niciun curs sau au folosit doar informațiile din acest articol și care acum sunt de succes, vezi membrii acestui grup de facebook.

Personal cred că Amazonienii e genul acela de oportunitate pentru care ar fi fost bine să fi avut bani puși deoparte atât pentru curs dar mai ales pentru stocuri. Pentru că îți trebuie capital la început pentru a demara un astfel de proiect. Și iată un motiv în plus pentru a economisi bani pentru investiții.


După mai bine de 4 sesiuni de cursanți Amazonienii, Hudi și Claus au hotărât să înceapă un nou curs de Amazon SetUp la care te poți înscrie chiar acum. Te poți înscrie la acest curs dacă dorești să înveți de la niște oameni care au vândut de peste 1 milion de dolari pe Amazon. Cu siguranță te vei întreba de ce nu rămân ei pe Amazon dacă le merge așa de bine și de ce s-au apucat de ținut cursuri?

N-am vorbit cu ei despre asta, dar știu că în orice domeniu consultanța este printre cele mai bine plătite skilluri. Așa că dacă știi să faci bine un lucru, nu este nimic greșit să te folosești de aceste informații pentru a-i consulta și pe alții și pentru a mai face o afacere din asta. Iar băieții știu ce fac, pentru că deja vând de numa și au ajutat și pe alții să vândă.

Gândește-te că sunt consultanți care taxează 10.000 dolari pe oră, și mai interesant este că au solicitări multe pentru astfel de consultații. Deci oamenii sunt dispuși să învețe, chiar dacă „aruncă” bugete pentru acest lucru. Dacă vrei să înveți și tu să vinzi pe Amazon, poți vedea mai multe detalii pe acest link. Și da, nu te voi minți, vei primi la un moment dat o ofertă specială pentru acest curs dacă vei descărca acel ebook, dar te poți dezabona oricând și rămâi cu informații în plus dacă nu vrei să te înscrii, corect?


S-ar putea ca acest curs să nu fie disponibil momentan, mai ales că perioada de înscriere este destul de scurtă, dar cred că pentru cine are ceva bani puși deoparte și dorință să facă treabă, există suficiente resurse pe linkurile din acest articol pentru a începe o astfel de afacere, chiar și pe OLX, nu neapărat Amazon. Sunt o sumedenie de produse ieftine pe Alibaba, Aliexpress, DHGateGeekbuying sau GearBest care pot fi cumpărate bulk cu livrare în România. Iar un PFA sau II nu sunt foarte greu de deschis.

Dacă ești interesat, și nu știi exact de unde să începi, îți recomand să începi un curs de pe Udemy care explică pas cu pas acest tip de afacere. Am căutat eu câteva care au un rating bun și sunt mult mai ieftine decât un curs clasic. Le găsești mai jos, și nu uita să te uiți puțin și pe site, pentru că pe Udemy se găsesc deseori vouchere și poți cumpăra cursuri doar cu 10$:

Idei sunt multe, dar să mai muncim și noi ceva.