500a4b9b716a31466b86dd2a29783764Cu siguranţă ţi se întâmplă adesea să îţi susţii o idee, să fie adevărată dar totodată să ai oameni care să te contrazică şi să te dovedească greşit. Prima reacţie a mea este să spun că vedem acelaşi lucru din două perspective diferite iar cealaltă persoană implicată în discuţie are capacitatea de a câştiga un duel verbal. Însă din păcate nu e tot timpul aşa.

Nu de mult timp, am realizat şi de ce pierd de multe ori în discuţii în care am dreptate. Dar înainte să vă spun care e problema, vreau să vă prezint o situaţie. Adesea sunt în anumite cercuri de discuţii în care toţi suntem de aceeaşi părere, cu toate că am câteva rezerve le păstrez pentru mine pentru a vedea cum decurg lucrurile, şi văd cum discuţiile evoluează şi parcă puţin trec de realitate şi se extind către extremă, foarte subtil. Având rezervele mele, deja văd defectele şi ajung în situaţia să ştiu cum să abordez problema fără a exagera, şi neavând curajul de a spune în acele cercuri ce gândesc, am scris acest articol.

Cred că aţi prins ideea, în discuţiile contradictorii avem tendinţa de a ne expune punctul de vedere asupra unui lucru dus puţin în extremă, deoarece îl construim alături de oameni care nu oferă feedback negativ acestei idei. Aşa că sigur te vei contrazice cu o persoană deşteaptă şi va arăta către ce este greşit în ideea ta, făcând astfel să pară tot ceea ce spui greşit şi fals. De ce? Pentru că lipseşte echilibrul şi privirea lucrurilor din perspectivă.

Dacă gândeşti puţin “outside the box”(cum zice americanul) vezi lucrurile mult mai clar şi găseşti chiar argumente mult mai puternice pentru ideea ta. Dacă te restrângi pur şi simplu la ideea ta “infailibilă” te va dovedi altul greşit pentru că nu ai nicio temelie pentru ceea ce crezi.

Acest articol nu are rolul de a te învăţa cum să te contrazici, ci are ca scop implementarea echilibrului şi gândirii din perspectivă în abordarea diverselor probleme. E mai bine să aduci un argument curat şi real decât să mai umflii puţin. Nu ai idee cât rău poate să facă o mică exagerare. Şi crede-mă, aşa mult îmi place să contrazic pe cineva atunci când exagerează o idee chiar puţin de tot.

Exact cum spune un proverb: “Aşa cum muştele moarte strică şi fermentează untdelemnul negustorului, tot aşa puţină nebunie copleşeşte înţelepciunea şi slava.” Te sfătuiesc, nu adăuga nimic la o idee corectă, tot ceea ce faci este să strici imaginea şi încercând să faci un lucru bun faci mult mai rău.

Fii echilibrat, se merită. E simplu şi eficient!

Gabi.