Majoritatea celor de vârsta mea au început să se liniștească, să se însoare sau mai întâi să se apuce de făcut copii și să-și facă planuri serioase de viitor. Gen, să-și facă credit pentru avansul la Prima Casă.

Eu n-am luat-o pe calea asta clasică și după ce m-am însurat, am hotărât împreună cu soția mea să nu ne grăbim în a cumpăra o casă și mai degrabă să stăm în chirie.

Nu sunt împotriva creditelor bancare, mai ales când le poți folosi pentru a face alți bani. Dar am decis să nu ne grăbim în a cheltui o grămadă de bani pentru un sentiment pe care îl poți avea și într-un apartament în chirie. Motive sunt multe, pe lângă faptul că este mult mai avantajos să te poți muta oricând, mai dai și de știri de genul

1. Cresc ratele pentru Prima Casă

Știrea este veche dar am auzit una nouă săptămâna trecută în care ratele au crescut din nou. Am căutat niște grafice și am văzut că indicele ROBOR e aproape de minim istoric. Asta e un lucru bun, dar în 30 de ani lucrurile se pot schimba. Am căutat, dar n-am găsit un grafic care să prindă și criza din 2009 unde roborul era la înălțime.

2. Taxe mai mari pentru cei care lucrează de acasă

Informația asta nu mă influențează cu nimic pentru că eu nu lucrez în regim telecommute. Dar totuși, e una din acele știri care te face să te gândești dacă să-ți vinzi sau nu mașina înainte să pleci din țară. În fiecare zi apar astfel de știri. Ba mărește Olguța salariile, ba desființează băieții DNA-ul și știu că sunt ușor manipulate titlurile pentru a genera hate dar tot îți vine să uiți că ești român.


Revenind la ideea din titlul articolului, mă bucur că am apucat să învăț la timp anumite principii financiare esențiale. Chiar dacă acestea sunt „valabile doar în SUA”, se pot adapta de minune și aici. Ascultam un podcast de-al lui Tim Ferriss în care era invitat Arnold Schwarzenegger și a primit o întrebare pe care nu mi-o mai amintesc, dar răspunsul nu l-am uitat. Arnold zicea că prima casă pe care o cumpără un tânăr, este bine să fie un rental, chiar dacă este cumpărată prin credit.

De ce? Păi doar așa poți crea venit pasiv real. Stai în chirie pe 200 euro și îți cumperi un apartament prin credit pe care să îl închiriezi cu 50 de euro mai mult decât rata la bancă(asta pe rezidențial, la comercial cifrele sunt mai mișto). Primul gând e să zici că e mai ok să stai tu în noul apartament, dar în cifre asta înseamnă să plătești rata ca și cum ai sta în chirie. Iar dacă stai în chirie pe 200 euro și ai un apartament închiriat, cifrele arată mai bine. Plătești chiria, pe care oricum o plăteai într-o formă sau alta, dar mai câștigi și 50 de euro dintr-o investiție personală.

Sunt mai multe chestii de luat în considerare și nu e nici cea mai faină viață de a fi proprietar și să nu știi ce-ți fac chiriașii, dar ați priceput ideea.