procentul proprietarilorBCE spune că deținerea unei locuințe nu e un locru tocmai bun, conform Digi24. Și sunt deacord! Chiar m-am bucurat să văd că mai gândesc și alții ca mine. Dar când intru pe comentariile de pe facebook ale acestui articol, îmi dau seama din nou, că pentru majoritatea românilor totul este o conspirație.

BCE, NASA, Guvernul României, Klaus Iohannis, George Soros, toți lucrează împotriva bunăstării țării noastre, biata de ea. Niciodată nu suntem noi de vină.

Întradevăr, românilor le place să fie proprietari. Se vede asta și din harta de mai sus, dar și din presiunea socială pe care o simt în momentul în care mă întreabă cineva dacă vreau să îmi cumpăr apartament, iar eu zic că nu.

Nu sunt împotriva deținerii unei locuințe, și probabil că și eu îmi voi cumpăra o casă atunci când îmi voi permite. Chiar și cu credit, pentru că în fond, nu este rău un credit. Este rău doar dacă nu știi să îl gestionezi. Este rău atunci când este egal cu venitul tău lunar.

Sau mai rău, din partea unor cunoștințe. Ea a făcut un credit pentru avansul de 5% al locuinței, iar el a făcut un credit Prima Casă. În astfel de momente nu mai poți avea stabilitate. Ești legat de un loc de muncă indiferent de condițiile și de cât de nemulțumit ești. Nu mai poți pleca niciunde.

În schimb, cu chirie, dacă nu îți plac vecinii, poți oricând să te muți. Dacă vrei să te muți din oraș pentru că sunt mai multe oportunități, poți face asta oricând.

Poate că mulți consideră că sunt imatur și iresponsabil pentru felul acesta de gândire, dar prefer să îmi fac un credit pentru o casă abia atunci când acesta nu este mai mare de 10-20% din veniturile mele lunare. Și repet, aș face credit pentru o casă, nu pentru un apartament.

Sună ușor în teorie, dar dacă ești isteț nu e așa greu. E mai important să cumperi assets și nu liabilities, active nu pasive. O locuință este un pasiv, pentru că bagi bani în ea fără să scoți ceva înapoi. Ai putea, de exemplu, să închiriezi un apartament cu 3 camere și o cameră să o înregistrezi pe Airbnb. Dacă o închiriezi cu 15 euro pe noapte, poți câștiga 450 euro pe lună. Dar să spunem că nu ai mai multe de 15 nopți pe lună, tot câștigi 225 euro și îți poți plăti chiria.

Pentru mai multe principii legate de acest domeniu, recomand cartea lui Robert Kiyosaki, Tată bogat, tată sărac.