seara tarziuCiteam un articol util pe TheHunger.ro despre punctualitate, iar la final mi-a atras atentia si mi-a dat de gândit un mic sfat(vezi imaginea de mai sus) care a dat nastere acestui articol. Un sfat motivational care poate sa ramâna pe un articol sau imagine mult timp fara sa luam seama la importanta lui.

Dar cu siguranta nu îti doresti sa fie doar un citat frumos adunat într-un amalgam motivational care te distrage de la obiectivele tale pentru o doză de “dezvoltare personala”. Asa ca în urmatoarele rânduri vreau sa îti ofer câteva sfaturi utile legate putin de acest citat.

Conectati zilnic cu societatea de care apartinem, ducând lipsa de un time management eficient, având multe sarcini de efectuat si alaturi de multe alte motive ajungem în situatia de a lasa treaba spre seara pentru a rezolva problemele celorlalti. Probleme care apar fiindca avem ca prioritate verificarea mail-ului, activitatea pe retelele sociale si web surfing fara un scop anume. Astfel, lucram seara pâna târziu în noapte si nu dam randament si nici aceleasi rezultate care le aveam într-o perioada mai prielnica a zilei.

Un stil de viata ca acesta duce doar la pierderea timpului prin faptul ca îti amâni chiar munca ta în detrimentul altor lucruri mai putin importante. Ajungi sa te trezesti târziu dimineata, întârzii la munca, sau îti amâni pe mai târziu treaba stând în propriul tau confort si lene de dimineata. Felicitari! Tocmai ai intrat într-un cerc vicios, si îti vei lasa toata munca spre seara pâna mai târziu.

9gag

Ca sa scapi din acest cerc nu e greu(teoretic), doar ca ai multa munca de convingere cu propria persoana. Ai câteva idei mai jos care m-au ajutat sa ies din cercul acesta al procrastinarii si pe care le poti folosi si tu:

  • Opreste-te! Ia-ti un timp sa finalizezi tot ce ai mai important de facut în perioada urmatoare si nu te mai începe alte activitati pâna nu îti aerisesti putin agenda.
  • Construieste un plan de lucru! Duminica, preferabil, adauga în agenda ta activitatile principale din timpul saptamânii care urmeaza iar în timpul liber planifica o activitate pentru a nu îti permite sa pierzi timpul, petrece-l util. Lucra la ceva daca vrei dar nu îti da prea multe sarcini pentru ca e foarte posibil sa nu le faci pe toate, sau bine. Lucra eficient la fiecare în parte!
  • Trezeste-te devreme! Dimineaaa pâna la ora 11 esti cel mai eficient si productiv, daca vrei sa faci ceva bun, pune-te la 9 seara în pat si trezeste-te la 5 sau mai devreme. Ai o stare nemaipomenita, încearca si vezi ce se întâmpla. Obisnuieste-te cu programul de somn 9pm-5am ca sa nu mai fii stresat între 9am-5pm.
  • Limiteaza-te la putin! Mai ales daca lucrii la calculator, nu sta pe facebook sau pe mail daca vrei sa fii eficient. Pe lânga ordinea de pe birou, pastreaza si browserul, desktopul curat. La browser, daca faci research, îti recomand sa dai pin la taburi cu click dreapta, le micsoreaza si face mult mai usor de utilizat.
  • Concentreaza-te! Daca ai început un lucru, nu începe altceva până nu îl finalizezi. Chiar daca apar obstacole, gaseste solutii pentru problema ta. Solutii sunt, doar sa vrei sa le gasesti!

Concluzia ramâne aceeasi, daca nu te-ai trezi devreme pentru ceva, atunci probabil nu merita sa stai pâna târziu facând acel lucru. Cântareste si vezi ce e important pentru tine, iar daca e nevoie sa stai pâna târziu pentru un lucru, gândeste-te daca te-ai trezi cu noaptea în cap cu drag pentru acel lucru. Apropo de asta, e ora 4:28 am acum si nu conteaza daca am stat pâna târziu sau m-am trezit devreme, dar pentru ce fac acum as munci si toata noaptea. Asta e important, chiar daca te trezesti devreme sa faci lucrul respectiv sau stai pâna noaptea târziu, conteaza sa îti placa ceea ce faci si sa îti aduca valoare!

Te mai astept aici pe blog daca ti-a placut articolul! 🙂