Am auzit de la Marius și Mălin că lumea s-a săturat atât de tare de știrile false de pe facebook încât mulți au decis să-și închidă contul. Fiecare are dreptul să decidă ce vrea să facă în această privință. Eu am ales partea mai grea și am început să lucrez mai mult la contul meu de facebook.

De vreo câțiva ani obișnuiesc să șterg periodic diverse persoane de la prieteni. Iar atunci când nu pot face asta din motive „diplomatice” le dau unfollow și îi bag în lista de restricted. În felul acesta nu voi vedea ce postează ei și nici ei nu vor vedea ce postez eu și toată lumea e fericită. Știu că e o soluție ipocrită, dar e mai sănătoasă. Nu pot să șterg de la prieteni pe toți cei care dau share la cocoon, fluierul și alte gunoaie digitale. Așa că merg pe varianta unfollow.

După ce m-am plictisit de manevra asta cu ștergere prieteni și unfollow m-am gândit să fiu puțin mai altruist și să am grijă ce distribui pe facebook pentru că s-ar putea ca să nu fie interesant pentru toți prietenii mei.

Așa că într-o zi m-am apucat și am făcut diverse liste de prieteni și i-am așezat după interese precum online, cărți, sibiu, munte, creștini, familie și alte câteva grupuri. În timp am analizat interesele fiecărui prieten după postările de pe facebook așa că unii sunt în mai multe liste de prieteni.

Iar acum dacă am citit un articol interesant despre marketing afiliat nu îl voi distribui către toată lista de prieteni ci voi selecta „custom” iar apoi „online”. Pentru că doar pe aceștia îi interesează și nu are rost să le umplu feedul. Vreau să fiu mai degrabă o sursă utilă de informații pentru cât mai multe cunoștințe.

De asemenea,  notificările din Goodreads se publică automat pe facebook. Dar nu e interesată toată lumea să vadă ce cărți am mai adăugat eu în listă sau la ce pagină am mai ajuns. Așa că și aici am setat să fie distribuit doar către prietenii interesați de cărți. Fie că sunt bloggeri, librari, lucrează în edituri sau sunt simpli cititori, doar spre aceștia vor merge mesajele mele.

Eu am o listă de 680 de prieteni pe care îi știu în proporție de 80%. Restul de 20% sunt doar persoane care mi-au dat accept la friend request deși eu doar voiam să le dau follow.

Lista mea nu e mare iar dacă ai o listă de prieteni asemănătoare și vrei să încerci acest experiment vei avea nevoie de câteva ore bune. Eu am făcut asta în timp și am început să bibilesc la listele astea de mai bine de un an. Așa că dacă te plictisești astăzi și n-ai altceva de făcut, ți-am dat o idee.