La vreo 1-2 ani de când m-am angajat prima dată, am aflat și eu de mirajul freelancingului și cât de mișto este să lucrezi de acasă folosind platforme precum Fiverr, Freelancer.com, Odesk sau Elance.
Prin martie 2013 am citit 4 Hour Work Week de Tim Ferriss și am rămas uimit cum tipul are încredere atât de mult să lucreze cu asistenți virtuali care se ocupau atât de agenda lui, cât și de afacerile sale.
Deși cartea este scrisă pentru antreprenori, eu am luat informațiile din ea și mă gândeam cât de mișto este să lucrezi ca asistent virtual pentru un astfel de om care își verifică mailul doar o dată pe săptămână.
Mi-am făcut cont pe toate platformele posibile crezând că voi găsi 2-3 astfel de antreprenori pentru care să lucrezi și că voi trăi doar din asta. Doar că nimeni nu răspunea atunci când aplicam și am rămas profund dezamăgit. În câteva luni de zile am reușit să fac vreo 10 dolari pe microworkers.com (primii bani online) și 0.6 dolari pe iwriter pe care nu am reușit să îi scot pentru că mi-au închis contul din cauza inactivității.
În următorii ani am învățat foarte multe lucruri și m-am apucat de marketing afiliat, iar pentru că domeniul acesta necesita mai multe abilități, am fost nevoit să învăț mereu chestii noi despre marketing, copywriting, design etc. Acestea m-au format în timp, dar eu nu observasem nimic. La fel cum observi că te îngrași doar când îți spune asta o cunoștință cu care nu te-ai mai văzut de mult, până atunci ți se pare că ești la fel.
În ianuarie 2017, chiar în primele zile ale anului, mi-am refăcut contul de Upwork(vechiul Elance + Odesk) și la primul proiect la care am aplicat am fost acceptat. În februarie am mai început colaborarea cu 2 clienți. În martie cu încă 2 și am ajuns ca în aprilie să lucrez la vreo 7 proiecte diferite, motiv pentru care am și neglijat proiectele personale, inclusiv acest blog.
Ce am învățat eu din toată treaba asta, este că dacă ești bun într-un domeniu pe cont propriu, vei găsi foarte ușor oameni care vor să te plătească pentru a lucra cu ei la proiectele lor. E ca acel citat al lui James Cameron: „If you set your goals ridiculously high and it’s a failure, you will fail above everyone else’s succes.”
Deci dacă încerci să fii un antreprenor și eșuezi, vei putea foarte ușor să fii asistentul cuiva sau să lucrezi la alte proiecte pentru clienți de-ai tăi. De asta unii au șanse să iasă în evidență, iar alții ar munci și pe gratis dar nu îi bagă nimeni în seamă.
Uneori e bine să faci un pas în spate și să profiți de avantajul pe care îl ai într-o ligă mai mică.