Am vrut să scriu multe despre tema asta, doar că așa de mult m-am scârbit de politică încât am preferat să ignor tot ce se întâmplă în zona asta. Înainte de ultimele proteste nu îi înțelegeam pe cei care s-au săturat de politică. Încercam să mă conving că e importantă politica și că trebuie să ne implicăm ca niște cetățeni exemplari.

În urmă cu 28 de zile mi-am făcut un scurt bilanț al lunii ianuarie și m-am pus în pat pe la 0ra 10 seara cu o carte în mână și am citit puțin mai mult de o oră. Eram deja obosit și mă bucuram că voi termina cartea săptămâna viitoare. Eu adorm foarte greu așa că mai auzeam și notificările de pe mobil. Printre acestea am auzit și sunetul de la aplicația Biziday care mă anunța că guvernul a adoptat ordonanța 13.

Am intrat și pe facebook să văd cum reacționează lumea și se pare că eu am primit vestea cu ceva întârziere. Asta pentru că în Sibiu deja se anunța deja un protest. Eram puțin supărat că reușeam să mă pun să dorm la o oră rezonabilă dar protestele m-au cam dat peste cap.

Am ieșit de mai multe ori în primele două săptămâni, am fost activ pe facebook mai mult ca niciodată, mi-au dat unfriend niște „prieteni” care îi compătimeau pe pușcăriași, am obosit și pe la jumătatea lunii mi-am dat seama cât de în urmă sunt cu toate activitățile.

Am fost nevoit să trag mai tare în ultimele două săptămâni și în nicio zi nu am adormit mai devreme de 3 noaptea. Am dormit și două ore pe noapte iar uneori am preferat să nu mă pun să dorm pentru a fi suficient de obosit cât să adorm pe la 5-6 dupămasa ca să îm reglez și eu programul.

Încă nu mi-am revenit complet și toate astea s-au întâmplat din cauza frigului și oboselii pe care le-am acumulat în timpul protestelor. Nu știu dacă s-a meritat, dar cred că e bine că am fost și eu unul din cei 30-40.000 de sibieni care au trimis un semnal din stradă.

Spun că nu s-a meritat pentru că tovarășii de la putere, aleși prin vot democratic, au așteptat apogeul protestelor și au rezistat chiar și după acesta. Cei 600.000 de oameni(dacă chiar am fost atâția) n-au fost îndeajuns să schimbe ceva.

N-am prea urmărit știrile dar văd că încă am prieteni care sunt pe val și militează prin statusuri de facebook dar nu știu ce se mai poate schimba. Poate doar să așteptăm să treacă acești 4 ani și să sperăm că se va găsi un lider al străzii, un Avram Iancu al zilelor noastre care să-și asume și o reprezentare politică.

Dacă ar fi să concluzionez toate ideile mele de după proteste, acestea ar fi:

  • nu ne-ar fi afectat cu nimic OUG13 doar că că presa și-a făcut treaba și a trezit sentimentul în noi cum că cineva de la putere ne fură pe față și că nu trebuie să-i lăsăm să ne facă asta
  • dacă nu aveam facebook sau aplicația Biziday eram mult mai productiv, erau în stradă oameni care să militeze pentru problema asta și probabil că nu eram așa scârbit de politică
  • democrația trebuie îmbunătățită, trebuie mai multe organe de control în stat pentru că în momentul de față nu prea există un echilibru al puterilor în stat
  • democrația este un joc al cifrelor, al statisticii și poate fi hackuit
  • românul e deștept ca individ, dar e prost ca popor(asta am citit-o mai demult pe undeva)

Poate că sunt mai multe idei, nu mai țin minte altele. Așa că puteți continua și voi în comentarii..