dreams dont workAm mai bine de jumatate de an de când citesc bloggeri despre dezvoltare personala si sincer sa fiu, la început mi-au placut foarte mult informatiile ce le primeam de la ei. Teoretic, mi se spunea ca nu trebuie sa stau sau să procrastinez, ci trebuie să muncesc pentru visul meu ş.am.d.

Toate astea în timp ce eram atras de mai multe articole pe care le puneam la bookmarks sa le citesc mai târziu, pdf-uri de descărcat, videoclipuri de urmarit si toate astea ma încetineau din ceea ce voiam sa fac initial si ceea ce ma îndrumau articolele lor adica chestii practice.

Dupa ce am citit câteva carti, unele bune, altele mai putin bune am ajuns la concluzia ca toata treaba asta cu dezvoltarea personala e mai mult vrajeala, sau poate a fost cândva la început ceva bun iar acum a ajuns doar o nişa profitabila de marketing. Am realizat mai mult treaba asta si dupa ce am citit pe blogul lui Gabriel Nechita urmatorul articol “De ce nu mai citesc bloguri de dezvoltare personala“.

Foarte mult am vazut ca se promoveaza cartile motivationale pentru dezvoltare personala, si sincer nu cred ca ajuta tare mult. John Maxwell spunea ca un lider se motiveaza singur, poate nu toti suntem lideri, dar suntem lideri/stapâni pe propria persoana. Motivatia vine de la sine, de multe ori doar la nevoie, când suntem constrânsi.

Decât sa citesti cărti motivationale care te fac sa te simti bine, și da, sunt chiar plăcute, mai bine citesti cărti de psihologie practica ca să înveti cum functionează omul si gândirea sau carti de vânzari, care la urma urmei sunt baza oricărei afaceri, nu “puterea interioara”.

Tot în legatura cu aspectul acesta, am analizat două mari personalitati, una din lumea dezvoltarii personale si a doua din cea a vânzarilor, si cea cu dezvoltarea personala are peste 10,000 de fani pe facebook iar cea din vânzari are doar 4000 de fani. Nici măcar nu se compară din punct de vedere al calitatii continutul acestor doua persoane. Prima persoana cu nenumarate articole de sfaturi ieftine si a doua cu informatii generoase si foarte importante despre vânzari. Ca sa vezi ce prinde mai bine la oameni.

Blogul meu a avut un start bazat si pe dezvoltare personala, dar nu voi mai scrie despre asta ci  mai degrabă despre întelepciune(wisdom), as putea spune o virtute foarte rar întâlnita în societatea de azi si de care avem nevoie, nu doar minciuni si vrăjeli.

Iar pentru ca am spus atâtea despre dezvoltare personala vreau sa va recomand o mica listă cu oameni de la care ai ceva de învatat, care nu doar vorbesc despre dezvoltare personala ci chiar se dezvoltă pe plan personal!

Sunt mari sanse ca sa fi accesat acest articol dupa o perioada putin îndelungata de plimbat aiurea pe net, asa ca nu te grabi să accesezi website-urile de mai sus, sunt prea faine şi te vei pierde în informaţii. Mai bine pentru început, ia o pauza si dute la o plimbare, citeste ceva dintr-o carte sau fa orice alt lucru care te tine mai la distanta de internet. Dacă esti epuizat de chestii în online si dai de informaţii bune nu se vor lipi de tine, asa ca mai bine fa altceva acum la distanta de calculator.

O zi faina!