Ziarul local oradesibiu.ro a publicat un articol cu titlul Patimile după 11.12, titlu care m-a răscolit puțin. Pentru că în campania electorală aveam impresia că această publicație este în totalitate a PSD-ului. A fost plină de publicitate electorală, avea bannere peste tot cu PSD. Iar acum publică un articol în care se plânge de noua guvernare după le-au făcut campanie la greu.

Înțeleg că au nevoie de bani și că e greu să finanțezi un astfel de ziar online. Găzduire, redactori, chirie sunt doar câteva din cheltuielile care îmi vin în minte acum. Dar nu văd că este cinstit să publici astfel de materiale sub aceeași echipă editorială. Nu este cinstit nici pentru audiență dar nici pentru clienți.

Nu e corect să îți vorbești de rău clienții

Fie că au votat cu ei, fie că nu, PSD-ul le-a fost client fidel în ultimele luni. Și nu contează că e vorba de partid politic și nu de o societate comercială. Tot client este și nu știu cum s-ar simți o brutărie să cumpere advertoriale pe un ziar care la câteva săptămâni după scrie despre cât de proaste sunt produsele brutăriei respective.

În alte cuvinte asumă-ți poziția în fața partidelor și a publicului. Să știm și noi dacă e ziar pesedist sau nu.

Nu e corect să profiți de publicul tău

Eu am în jur de 100 de unici pe zi, de cele mai multe ori nu depășesc acest prag. Chiar și așa m-am simțit responsabil de această mică audiență și am scris un articole despre opțiunea mea de vot. Nu toți s-au simțit liberi să scrie public o astfel de opinie și nu e nimic de condamnat în asta.

Am înțeles că un text pe blog poate influența decizii, mai ales dacă sunt persoane care caută răspunsuri pe Google. Dacă un blog cu 100 de unici pe zi crede că poate influența decizia cuiva, cum poate o publicație cu mii de unici pe zi să creadă că nu va influența votul publicului său?


Problema e că nu e singurul ziar local care a făcut treaba asta. TurnulSfatului.ro avea bannere de la PSD, PNL, USR, ALDE și totodată publica articole împotriva unor anumite partide. La început eram puțin paranoic și credeam că e propagandă PSD, dar de fapt totul era doar despre bani.

Și sunt curios, că poate greșesc eu, sunt obligate ziarele să scrie publicitate electorală dacă aceasta e solicitată de partide? N-am studiat legea și poate nu au încotro bietele redacții.