Am căutat, la recomandarea lui Marius, o licență mai ieftină pentru Windows 10, însă nu am găsit nimic la un preț prea bun. Așa că m-am hotărât să instalez ultima versiune de Ubuntu. Asta pentru că oricum îmi doream de multă vreme să încerc și acest sistem de operare. Iar pentru că alții au tot discutat despre asta în ultima vreme, am zis să încerc.

Și nu neapărat pentru că e mai geeky, ci pentru că se zvonește că merge mai bine decât alte sisteme de operare de la Microsoft. Mai ales că laptopul meu are deja fix 2 ani de când l-am cumpărat, așa că a obosit săracul.

Instalarea nu a durat prea mult și nici nu am avut prea multe programe de descărcat după ce a fost gata.

M-am blocat puțin când am descărcat Google Chrome, pentru că nu știam cum se instalează. Noroc că puteam folosi Mozilla Firefox pentru a găsi ceva tutoriale.

După aceea am început să fac setările pentru tastatură, pentru că eu scriu cu diacritice și pe facebook și nu mă pot lăsa de ele. Am selectat Romanian(WinKeys), dar problema e că această tastatură are tastele „x” și „y” inversate printre ele. Așa că am adăugat toate setările posibile pentru diacritice și tastatură normală și am rămas pe Romanian(standard).

Cel mai mult mi-au dat bătăi de cap fonturile din Chrome, m-am chinuit toată seara să descarc fonturile de la Microsoft și să le instalez. Nu reușeam deloc. Am încercat câteva fonturi de la Ubuntu dar nu mi-au plăcut. Însă de dimineață am mai căutat pe google un tutorial și am reușit din prima. Problem solved.

Cel mai mișto mi se pare să lucrezi din terminal. Nu pot explica de ce, dar mi se pare foarte cool. Iarăși este foarte interesant și bara de programe, care este în stânga. Butoanele de close, minimize și maximize sunt ca la Mac și încă nu m-am obișnuit să mă duc spre stânga când închid o fereastră.

Mi se pare interesant și faptul că nu există buton de refresh. M-a îngrijorat puțin treaba asta, pentru că eu aveam un tic nervos să dau vreo 5-10 refresh-uri la desktop înainte să intru într-un program.

Nu a fost o mare surpriză pentru că știam asta de la un prieten care își instalase în trecut linux și mi-a povestit cât de fain este. Cică nu ți se blochează deloc calculatorul.

Adevărul e că merge mult mai bine, pot sta cu zeci de ferestre deschise în Chrome fără să mârâie deloc. Dar poate asta este doar pentru că e un sistem de operare nou instalat.

Îmi va fi dor de anumite jocuri cu toate că nu m-am prea jucat anul acesta așa de mult. Poate doar prin ianuarie și februarie am băgat câteva zeci de ore de CS:GO și maxim 3 meciuri de DotA 2. Dar am înțeles că pot instala Steam, însă deocamdată îl las în pace.

Deocamdată îmi place foarte mult experiența asta. Și sper să nu intervină alte probleme, că n-am bani de Windows și vreau să mă lepăd de torrente.