ProcrastinareTot citesc în ultima vreme multe articole pe diverse bloguri şi dau adesea de termenul de procrastinare. La început, nu înţelegeam prea clar ce înseamnă şi mă mulţumeam cu definiţia din dex, dar citind tot mai multe despre această stare am ajuns la câteva concluzii pe care vi le voi prezenta mai jos.

Eu văd această stare de procrastinare aproape identică cu starea de lene, şi da, au definiţii diferite dar de multe ori procrastinatorii nu fac altceva decât să lenevească, nu neapărat să amâne ceva. Vezi Doamne, sună mai bine procrastinare decât lene, ne simţim mai puţin vinovaţi când folosim acest cuvânt.

Ei bine diferenţa dintre lene şi procrastinare e următoarea: lenea este atitudinea unei persoane căreia nu-i place, care nu dorește, nu vrea să muncească, căreia îi place să stea fără să muncească, precum și faptul de a se complăcea în inactivitate iar procrastinarea iar procrastinarea este este un comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu.

Sunt puţin diferite în definiţie dar rezultatul e acelaşi, inactivitatea şi chiar intrarea într-o stare de depresie sau vinovăţie. Nu spun că sunt la fel, dar dacă uneori îi spunem procrastinării lene, parcă iau o altă formă lucrurile. Iei mai în serios totul pentru că e grav. O zic din proprie experienţă, cât timp îmi ziceam că procrastinez. nu luam nicio măsură. Dar când am recunoscut că de fapt sunt leneş, m-am alertat şi am început să caut să rezolv problemele.

Amândouă stările sunt periculoase, ai mare grijă să le previi, sunt multe resurse pe net despre cum să scapi din starea asta, nu am mai scris şi eu pentru că nu are niciun rost atât timp cât nu ai voinţa de a scăpa de astfel de stare, iar mai înainte trebuie şi să recunoşti starea în care te aflii. Închei cu un simplu proverb pentru a te ajuta să vezi dacă eşti cumva în starea aceasta.

“Un leneş este mai înţelept în ochii săi decât şapte oameni care vorbesc cu judecată”