În ultimele zile s-a umplut feed-ul de pe facebook cu proteste, atât de la noi cât și de la americani. Diferența e că s-ar putea ca noi să protestăm degeaba. Toate privirile sunt îndreptate spre SUA iar la noi nu are cine să ia măsuri decât președintele și opoziția inexistentă din parlament.

Totuși, să ne uităm la partea plină a paharului. La noi se protestează cu un motiv clar. Chiar dacă fiecare protestatar are un răspuns diferit, cam 90% din motivele pentru aceste proteste au legătură cu ordonanța grațierii.

Însă americanii protestează că a fost numit un nou președinte. Nici nu i-au dat vreo șansă să miște vreun deget, că deja au ieșit în stradă. Cu milioanele! Pentru că la ei democrația are valoare doar când câștigă ei.

Cel mai amuzante mi se par dezbaterile între republicani și democrați de pe grupurile politice. Democrații sunt acuzați că îi manipulează CNN și NY Times iar republicanii că-s manipulați de Fox News și Washington Post. Nimeni nu cedează chiar dacă mai sunt câte unii care spun că adevărul e undeva pe la mijloc.

Am devenit foarte atent în ultima vreme și la recomandările bloggerilor români și am observat că majoritatea care sunt împotriva lui Trump citează des din nytimes, cnn, gizmodo. Și e normal ca în timp să ai încredere în publicațiile pe care le urmărești. Chiar dacă nu îmi place, am decis să urmăresc publicații din ambele tabere pentru a-mi păstra un echilibru.

Știu că vi se pare inutil pentru un român să facă treaba asta, dar influențele astea vin și la noi. Nu știu câți au observat acest aspect, dar USR de la noi se aseamănă destul de mult cu democrații din SUA. La noi ei sunt cea mai bună opțiune în prezent. Dar ar fi bine pe viitor să vină și dreapta cu un partid reformat. Aș fi sperat să se ridice M10 dar mă îndoiesc că va mai supraviețui până la următoarele alegeri.

Din fericire, în România nu s-a ieșit în stradă pentru că a câștigat PSD alegerile. E clar că nu ne-a picat bine, dar asta e democrația. Dar acum că au început să facă prostii mi se pare normal să aibă loc proteste.

Încă nu știu dacă voi ieși astăzi la protest, am câteva motive care mă determină să nu merg. De fapt, aștept să primească Soroș dividentele de la GoDaddy ca să îmi plătească comisioanele restante din 2016.


N-am mai vrut să mai scriu încă un articol pentru asta, așa că las și video-ul acesta aici pentru cei care vor să privească și obiectiv nebunia din SUA.