Se întreabă lumea de ce nu avem și noi un Mr. Money Mustache de România. Un blog despre educație financiară, sfaturi practice și frugalitate.

Nu cred că n-a avut cineva ideea să înceapă un astfel de blog în română. Mai ales blogurile de micro-nișă au început să fie populare încă din 2012.

Și pentru că sunt mereu în căutare de idei, m-am gândit și eu la treaba asta după ce am citit acel comentariu. Dar imediat mi-am dat seama de câteva probleme majore pe care le-aș putea întâmpina și cu care s-au confruntat și alții care au încercat așa ceva.

1. În română sună a glumă

Întâmplările sunt frumoase și practice dacă le citești în calitate de cetățean american. Dar spune-i unui român să-și dea demisia, să-și deschidă o firmă și să se apuce de reparat chestii pe la vecini, să tundă gazonul și să facă alte chestii gospodărești prin cartier. Sau să renunțe la cafeaua în oraș ca să poată plăti studiile copilului peste 17 ani. E suficient să traduci toate astea în română și va râde de ele. Dar în engleză sunt „o filozofie de viata care chiar iti poate schimba viata in bine”.

2. Ești băiat de treabă, până le ceri bani

Tot cam aceeași oameni se plâng de Burcaș și Lorand. Oameni care oferă informații decente pe blog și prin seminariile lor, dar îi consideră șarlatani când află că după o prelegere de trei ore le bagă un pitch de vânzare de 3 minute. Nu vorbesc de cei care oricum nu-i suportă pe aceștia. Mă refer la cei care învață de la Lorand cum să facă bani dar îl acuză că vinde cursuri de mii de lei. Totul e bine până faci bani după mine.

3. Principiile nu se traduc prea bine în limba noastră

E greu să adaptezi toate aceste principii pentru viața din România. Pe dincolo este un alt sistem de pensii și asigurări medicale și nici măcar raportul dintre venituri și cheltuieli nu este același. A scris și Adi Soare un articol pe tema asta dar principiile acelea nu se leagă deloc cu realitatea de la noi.


În fine, soluția nu e să copiem o idee de afară ci să găsim soluțiile de aici, de pe teren. Iar ideea de a renunța la cafea în oraș pentru a bea acasă nu e chiar așa de rea. O cafea în oraș costă 6 lei, cea de acasă te costă cam 0,5 lei. Într-un an faci economii de 2007 lei.