Parcă nu îmi vine să cred că a trecut deja mai bine de un an de când a început vlogul lui Dan C. Mihăilescu. Îmi aduc aminte cum internetul plângea după bietul critic literar pentru că a fost dat afară de la ProTV. Asta de parcă l-ar fi ascultat în fiecare zi când îi apărea emisiunea pe ecran.

Cred că am ascultat doar vreo 3 sau 4 episoade din Cartea de la ora 5, știu asta pentru că am dat scroll pe respectivul canal de youtube pentru a afla câte vizualizări a avut primul său episod.

Era clar că începutul va fi interesant, cel puțin după toată nebunia care a fost în Social Media pe seama sa. Primul episod a avut 19.192 vizualizări, al doilea 5.064, al treilea 3.581, al douăzecelea episod a avut 1.068 vizualizări iar dacă ne uităm în urmă cu 2-3 luni vedem că episoadele oscilează între 150-300 vizualizări.

Cel mai probabil criticul literar nici nu știa de cifrele astea pentru că în ultimul său episod ne spune că nu a intrat niciodată pe internet și că acest an a fost un experiment al eMAG.

Se pare că până la urmă acest gen de emisiune nu are succes, pentru că a fost de la început pe un trend descrescător. Omul a zis că se retrage și că va începe să scrie 2-3 cărți pe care le va publica în anii care urmează.

Poate multă lume va crede că a fost un eșec pentru eMAG, alții vor zice că oricum aveau bani suficienți să plătească și pe Mihăilescu dar și pe încă câțiva angajați care să îi editeze video-urile. Nu contest nicio idee.

Dar mă gândesc la acest experiment pe care l-a făcut eMAG și totodată observ că pe carteadelaora5.ro apare conținut în fiecare zi, cu toate că emisiunea lui Dan C. Mihăilescu nu mai există.

M-am uitat puțin peste blogul acesta și de un an încoace au fost publicate aproape 500 de articole, cam cât am publicat eu în 3 ani pe livre.ro. Probabil că acest format încă este avantajos pentru eMAG. Cu acest proiect s-au poziționat destul de bine în Google și s-ar putea să nu mai depindă așa de mult de recomandările afiliaților.

Nu este un lucru greșit, dimpotrivă, tot mai multe companii au început să lucreze la blogurile lor, produc conținut și astfel își ajută proprii clienți. Dar mă gândeam ce zicea și Marius pe un grup de facebook despre ce fac unele magazine online care profită de conținutul produs și mai apoi invadează nișele respective.

Cred că nu se supără nimeni pe concurența loială pe care o face eMAG tuturor bloggerilor de carte, pentru că e un simplu blog în plus.