Observ că multă lume îi consideră pe Moise Guran și pe Lucian Mîndruță ca fiind niște formatori de opinie infailibili. Nu am vreo dovadă, nici exemple dar observ acest lucru din diverse comentarii de pe facebook.

Problema este că, în timp, devenim vulnerabili la orice mesaj din partea unui inflencer în care ne punem încrederea. Acesta poate derapa, iar noi să fim de acord cu el fără a mai judeca noi înșine o informație. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să fiu de acord cu o afirmație citită de la persoane care mi-au câștigat respectul, iar apoi să citesc la altcineva cum stau lucrurile.

Uneori ne e lene să gândim și preferăm să luăm informația de-a gata. Există un risc destul de mare în situații de genul. Un bun exemplu îl avem în SUA în care Trump este demonizat de întreaga presă pe baza unor afirmații populiste. Nu este vorba de nicio manipulare sau establishment, cum cred conservatorii americani, ci este doar rezultatul încrederii absolute într-o sursă de informare. Oamenii i-au totul de-a gata și dau mai departe cu ură. Iar treaba asta a ajuns globală, la propriu.

Un pic de discernământ tot trebuie să avem, indiferent din ce sursă vine informația.

Am scris aceste cuvinte pentru că mi-am adus aminte de două episoade din cariera celor doi jurnaliști. Aici e Moise și aici e Lucian. Știu că oamenii se mai schimbă și evoluează, dar să nu uităm că și eroii noștri preferați o mai dau în bară câteodată.