Observ tot mai des discuții prin publicații sau bloguri online despre streameri, gaming și Twitch. Ceea ce mi se pare mai interesant este că am observat atent de unde a început acest trend dar nu mă așteptam să devină așa de popular.

Ei bine, Twitch a fost mereu o platformă de nișă, cu nerds, persoane cărora le plac jocurile și desigur plină de meme-ri (a se citi mimări). Am început să urmăresc diverse stream-uri despre care citisem pe Reddit, o rețea în care majoritatea utilizatorilor de pe Twitch sunt prezenți și unde lucrează zi și noapte pentru a produce cele mai proaspete meme-uri și pentru a acumula Reddit Karma.

După aproape un an de când sunt user Twitch, și după apariția Fortnite, observ că unii broadcasteri reușesc să treacă tot mai des de bariera de 30-40.000 vizitatori live și trec chiar și de 100.000 în mod constant. Unul din aceștia este Ninja, un tip care a devenit tot mai popular, nu numai datorită popularității jocului Fortnite și pentru că a urcat pe acest val ci și pentru că este un jucător bun. Ba mai mult, într-o seară rapperul Drake l-a întrebat pe Twitter dacă vrea să joace Fortnite cu el, acesta a acceptat și au reușit să strângă peste 500.000 vizitatori live pe canalul său de Twitch.

Desigur, presa a observat imediat cam ce venituri încasează streamerii și doar pe asta s-au concentrat și tot despre asta au scris. Asta se poate observa și în interviul de mai jos în care reporterii par că nu văd altceva decât banii pe care Ninja îi face prin streaming.

Foarte puțin de a face cu 10 ani în care a muncit pentru a strânge o comunitate, în care a căpătat experiență în jocuri FPS și în care a câștigat și diverse turnee. Nu e o industrie nouă deloc, doar că a căpătat foarte multă atenție în ultima vreme, iar unii speculează că treaba asta cu Drake a fost un PR stunt al Amazon (proprietarul Twitch) pentru a face platforma mai populară.

Se poate observa foarte bine prin presă, și chiar în filmulețul de mai sus că oamenii nu pot trece așa ușor de șocul că unii câștigă o grămadă de bani făcând chestii pe care ei nu le înțeleg. La fel a fost cu bloggingul, vloggingul și alte chestii care par ușoare din exterior și au de-a face cu computerul. De asemenea, sunt și unii care habar n-au ce vorbesc și își dau cu părerea că știu ei mai bine, după cum puteți vedea în unele comentarii din articolul lui Radu.

Din nou, această mentalitate nu este doar la români. Aceleași discuții despre live-streaming le au și unii de pe afară și mereu sunt unii care nu înțeleg „cum te poți uita la unul care se joacă în loc să te joci tu” dar pe de altă parte ei se uită la CM2018. Mereu va fi această repulsie la unele persoane pentru ceva noi și neînțeles pentru ei. Nu ar trebui să mă deranjeze părerea unor persoane de pe internet dar uneori se mai întâmplă și încerc să îmi exprim și eu punctul de vedere al unui „utilizator Twitch” cu vechime.

De ce mă uit la streameri pe Twitch?

Nu știu cum sunt alte persoane dar eu sunt genul de persoană care are nevoie de un zgomot de fundal pentru a se concentra când lucrează. Problema e că nu prea am găsit până acum ceva să țin pornit pe fundal fără să îmi atragă prea mult atenția.

Muzica de pe YouTube trebuie mereu să o gestionez și să dau skip sau să aflu mai multe detalii. Radio-urile românești îmi displac, cu excepția momentelor când sunt la volan. Nici măcar site-urile dedicate sunetelor de funal precum Coffitivity nu îmi sunt de mare ajutor. Așa că după ce am dat de Twitch și am observat că îmi pot face treaba în timp ce am deschis un stream preferat. Mi-am dat seama de lucrul ăsta când m-am uitat un weekend întreg la Dreamhack CS:GO Austin în 2017 iar în același timp am terminat un proiect la care lucram.

Nu e neapărat o soluție pentru oricine, ba chiar pentru unii asta poate fi o distracție mult mai mare, dar pentru mine funcționează. Cel mai probabil pentru că pe YouTube conținutul este condensat în 10 minute și necesită atenție, în timp ce pe Twitch sau la un stream, conținutul este diluat pe mai multe ore și nu se întâmplă ceva deosebit sau important la fiecare câteva secunde.

Totodată, eu nu urmăresc nimic foarte popular. Știu despre Ninja și ce audiență mare a adunat, dar eu nici nu i-am dat follow încă. Fiecare persoană este diferită și urmărește ce vrea, la fel ca pe YouTube sau pe oricare altă platformă de creatori de conținut.