Waze a fost și este o aplicație excelentă pentru șoferi. Am scăpat din multe aglomerații și drumuri blocate doar pentru că am aruncat o privire pe aplicație. De asemenea am avut și situații în care am stat și o oră blocat în trafic, din nou, pentru că n-am verificat aplicația.

Aplicația a început să îmi displacă, și nu pentru formatul ei, ci mai degrabă pentru comunitatea ce s-a format în jurul ei. În momentul de față, aplicația Waze este ca în gluma aia cu țara noastră. România e frumoasă, păcat că e locuită.

Cam așa stă treaba cu colegii din trafic care ignoră faptul că un avertisment a fost deja publicat, ei mai publică încă unul. Pe blogul lui Petreanu am mai auzit și de unii care postează avertismente doar pentru a câștiga puncte. Bănuiesc că printre aceștia sunt și cei care îi consideră proști pe jucătorii Pokemon Go.

Eu am găsit de ceva timp o alternativă chiar mai utilă decât Waze, pentru nevoile mele. Google Maps prezintă traficul în România cât se poate de actual. Se folosește de GPS-ul utilizatorilor de Android și stabilește dacă un tronson de drum este aglomerat pe baza unor raportări multiple din zonă. Nu se ține cont chiar de orice mașină care oprește pe avarii, ci mai degrabă de trendul pe care îl urmează majoritatea utilizatorilor dintr-un anumit tronson de drum.

Indicațiile sunt intuitive, zonele marcate cu roșu sunt de evitat, cele portocalii sunt puțin aglomerate iar verde este numai bun de optat. De reținut faptul că și tronsonul verde este tot pe baza semnalelor GPS ale utilizatorilor. Așadar Google nu monitorizează doar traficul îngreunat ci și drumurile libere. Lucru care poate să fie mai ușor de luat în considerare pentru șoferi.

Screenshot_2016-08-19-00-46-42