Mi-am planificat să scriu acest articol încă de pe la începutul lunii decembrie dar am tot amânat pentru că știam că îmi va lua ceva timp. Am avut o mică experiență cu WorldVentures prin noiembrie și am vrut să o fac cunoscută și altora. Am scris acest articol acum pentru că în scurt timp(15 ianuarie mai exact) va fi lansată această companie în România și am văzut că nu sunt foarte multe opinii în română pe această temă.
Iar dacă ai ajuns aici pentru că un prieten te-a invitat la o discuție despre o oportunitate de afacere extraordinară, mă bucur pentru tine. Așa am început și eu. Am vrut să mă informez mai mult despre această treabă. De asemenea, e bine să știi și părerea altora înainte de a cumpăra un astfel de serviciu.
În acest articol vei putea citi părerea și experiența mea despre WorldVentures dar și o listă de motive pentru care nu sunt de acord cu afacerea asta.
Experiența mea cu WorldVentures.
În urmă cu câteva săptămâni, m-a invitat un prieten să îmi prezinte o oportunitate de afacere. Mi-am dat seama din telefon că este vorba de un MLM, așa că l-am întrebat cum se numește această afacere. Am avut astfel ocazia să mă informez despre această afacere înainte de orice discuție.
M-am întâlnit cu acest prieten al meu și am așteptat pe altcineva să îmi povestească mai multe despre treaba asta. După ce am așteptat vreo 30 de minute, a ajuns și acest tip. A început să îmi pună foarte multe întrebări și aveam impresia că sunt la un interviu, nu la o prezentare. Băiatul acesta era foarte persuasiv pentru că îmi era greu să fiu evaziv în răspunsuri. Cred că citise multe cărți de NLP. Timp de două ore mi-a prezentat această afacere într-un fel în care nu era loc de întrebări.
Mi-a arătat foarte multe aspecte ale acestei afaceri și cât de mișto e compania. Printre altele, mi-a prezentat un top în care WorldVentures era peste Booking.com, ceea ce mi s-a părut cam forțat. Ce să zic, o prezentare clasică a unui sistem MLM.
Spre final au început să apară prețurile acestui vis. Costul unui membership este de 200 euro la înscriere + 50 euro pe lună. Bani care se transformă în puncte DreamTrips pe care ai voie să le folosești doar peste 12 luni. Adică toată treba asta mă costă 800 de euro în primul an. Cam cât costă o vacanță decentă în Zakynthos, Grecia pentru două persoane.
Partea cu vacanțele și cu punctele DreamTrips am înțeles-o. Acum să vedem cum putem face bani în afacerea asta. Ideea e simplă. Trebuie să îți chemi prietenii la o discuție și dacă se vor înscrie, vei câștiga un comision din ce plătesc ei atât timp cât sunt membri. Nu mai țin minte exact procentele dar mi s-a spus că la 6 persoane înscrise, nu mai trebuie să plătesc nimic.
Iar ca să înscriu acele 6 persoane trebuie să le spun aceleși discurs cu „cei șase prieteni”. Din nou, ca la un MLM clasic. I-am spus la finalul întâlnirii că partea cu DreamTrips pare interesantă dar afacerea nu mă interesează. Nu părea prea mulțumit de decizia mea și a insistat pe ideea că pot face o mulțime de bani dacă cumpăr și pachetul de reprezentant. A zis că se ocupă el să recruteze pentru mine încă șase persoane. Numai să mă înscriu și face toată treaba.
Nu putea să mă convingă. După întâmplările cu Amway, Salve Club și alte „afaceri” online, am reușit să înțeleg cum funcționează aceste treburi și am înțeles că nu sunt investiții de durată. Menționez că nu am cheltuit niciun ban pe MLM-uri, și nici nu o voi face vreodată.
Asta este experiența mea cu WorldVentures și tot așa s-a încheiat. Fără niciun leu cheltuit. Desigur, dacă excludem cafeaua respectivă.
7 motive să te ferești de WorldVentures
Am lăsat mai jos șapte motive pentru care am hotărât să nu mă înscriu în WorldVentures. Primele 3 sunt strict legate de călătorii și următoarele 4 sunt despre afacerea în sine.
1. Nu poți folosi pentru prima vacanță toți banii investiți
Așa cum am spus mai sus, pentru a fi membru WorldVentures și pentru a beneficia de Dream Trips trebuie să plătești o taxă de 200 euro la înscriere și 50 euro lunar. Acești bani se transformă în puncte pe care nu le poți folosi decât după 12 luni. În total se vor aduna 800 de puncte. Un punct pentru fiecare euro.
Dar nici atunci nu poți folosi cei 800 euro pentru că fiecare vacanță are un număr limitat de puncte pe care le poți folosi. Să zicem că la o vacanță de 300 de euro poți folosi doar 150 de puncte(euro). Înseamnă că mai trebuie să scoți din buzunar încă atât pentru a-ți acoperi vacanța. Dar stai puțin, ai mai rămas cu încă 650 de puncte pe care vei fi nevoit să le folosești, pentru că na, sunt banii tăi. Și în fiecare lună se mai adună 50 de puncte.
Ajungi la un moment dat să călătorești involuntar pentru a-ți consuma punctele. Și n-ar fi o problemă asta dacă nu ar trebui să plătești în plus pentru toate.
2. Vacanțele nu acoperă toate costurile
Wow! Doar 400 de euro o vacanță în Cancun, Mexic pentru două persoane. Hotel de 5 stele, șapte nopți de cazare. Boierie! Îmi spunea tipul că e fain că la călătoria asta poți folosi 200-300 puncte(nu mai țin minte exact).
Când întreb de bilete de avion, îmi explică cum compania negociază vacanțele dar fiecare se ocupă de transport pentru că e posibil ca unii să locuiască destul de aproape și să nu aibă neboie de bilete de avion. Dar n-am mai apucat să discutăm despre cât costă un bilet de avion până în Mexic pentru că ne grăbeam la următorul slide din prezentare.
Am verificat pe veltravel.ro cât costă un bilet din București în Cancun și e numai 1300 de euro pentru două persoane. Deci îmi spui cât de mișto e această vacanță cu doar 400 de euro dar uiți să îmi spui că mă costă de 3 ori mai mult să ajung acolo? Mulți pică în mirajul acesta și iau o decizie pe loc, fără ca măcar să analizeze toate aspectele.
Păcat că nu ai timp să verifici informația asta în timp ce discuți cu ei. Nu e ca la o prezentare în care îți permiți să pierzi vremea pe telefon și să mai dai o căutare pe google. Discuția se poartă într-un cerc mult mai restrâns. Ca la un interviu pentru job.
3. Vei merge în vacanță cu alți membri WorldVentures
Pentru a ajunge la un preț așa de bun, aceste Dream Trips sunt programate cu un an înainte, atât pentru locație cât și pentru perioada în care se va desfășura vacanța. Ești restrâns să alegi nu doar locul în care vrei să-ți petreci concediul, ci și perioada.
Motiv pentru care te vei întâlni cu o mulțime de alte persoane din acest sistem. E posibil să nu fii nevoit să petreci timpul cu ei, dar știi bine că în concediu tot mai schimbi câteva vorbe cu cei pe care îi întâlnești pe acolo.
Aparent, pentru membrii WorldVentures, acesta este un lucru plăcut. Se distrează împreună, petrec timp, își fac prieteni noi și se fotografiază cu bannerele alea dubioase „You Should Be Here”.
Din punctul meu de vedere, în aceste condiții mai bine îmi rezerv o vacanță de pe TeamDeals. Măcar acolo nu voi fi nevoit să petrec timp cu clienți ai acestei companii.
4. Aritmetic vorbind, afacerea nu are viitor
Am terminat cu partea de călătorii iar acum trecem la afacere. La fel ca orice alt sistem de network marketing sau MLM, afacerea nu este de lungă durată și funcționează doar atât timp cât intră bani noi în sistem.
De ce?
Dacă vrei să devii sustenabil, trebuie să înscrii alte șase persoane. Fiecare membru înscris își dorește asta. Cum îi convingi pe acei șase prieteni să intre în afacere? Le spui că pot aduce alți șase prieteni și își vor scoate banii. Așadar, să presupunem că ai inscris șase prieteni, și acești prieteni au mai înscris șase fiecare. Ai deja în echipa ta 42 de persoane și ești abia la nivelul 2. Dar dacă înmulțești 36 cu 6 vei ajunge să ai 216 persoane la nivelul 3 și 258 în total. Dacă faci calculul, și eu l-am făcut, vei ajunge să îți dai seama că la nivelul 12 ai deja în echipă o treime din populația planetei. Un număr de 2,5 miliarde de persoane. Deja știi ce se întâmplă dacă fiecare aduce câte șase prieteni.
La această obiecție cel mai frecvent răspuns este „sistemul nu funcționează așa, nu toți vor reuși să aducă 6 membri”. Ceea ce este și mai rău pentru că ești conștient că îi vinzi ceva unui om și știi că sunt șanse ca acesta să nu aibă cui să îi vândă mai departe. Dar el a cumpărat produsul pe baza unei promisiuni pe care nu o vei putea respecta.
Și bula asta se va sparge mai repede decât ar vrea ei să creadă. Am înțeles din discuția respectivă că 10% din populația Ciprului este înscrisă în WorldVentures. Sunt deja 110,000 membri și majoritatea sunt la baza piramidei și au nevoie să aducă alți oameni în sistem pentru a deveni sustenabili. Mă întreb ce se va întâmpla când toată populația Ciprului va fi înscrisă. Vor merge prin vecini?
5. Nu e vina lor dacă eșuezi
Tot de prin comentarii online și din experiențe cu alte sisteme piramidale am învățat că nu e vina lor dacă eșuezi. În orice afacere de genul, ți se dă un blueprint clar. Trebuie urmați pașii corect și doar așa cum ți se spune. Dacă nu, s-ar putea să nu reușești. Iar dacă nu respecți un pas și eșuezi îți vor spune imediat că acolo este problema.
Teoretic e greșit să spui că nu funcționează acest sistem de afacere până nu treci prin toți pașii. Iar dacă vei trece prin acești pași și vei face tot ce este nevoie, vei avea în echipă o mare parte din prieteni. Un lucru riscant, pentru că nu știi dacă ei vor eșua sau nu. Pentru a nu strica prietenia, vei spera să reușească și ei, lanțul să se ducă cât mai departe și niciuna din cunoștințele tale să nu piardă în afacerea asta. Toate astea de teamă să nu creadă că i-ai înșelat. Și de ce ți-ar fi teamă de așa ceva dacă nu este nicio problemă în această afacere?
6. Nu este lansat oficial în România
WorldVentures funcționează de mai mulți ani în România, dar nu a fost niciodată lansat aici. Toți membri care s-au înscris până în prezent au plătit organizațiilor din Grecia sau alte țări apropiate. Compania va fi lansată pe data de 15 ianuarie 2017 și după această dată, preconizează ei, se vor înscrie și mai multe persoane în sistem.
Înțeleg din aceasta că vor fi recrutări masive, oameni care vor fi sunați de prietenii lor să li se prezinte o oportunitate de afacere iar dintre aceștia unii se vor documenta despre ce presupune întreg sistemul. Sper să fie cât mai mulți dintre aceștia care dau peste acest articol, poate că așa vor scăpa de niște cheltuieli inutile.
7. Nu sunt singurul care crede asta
Am scris și la început. Pentru a afla mai multe detalii, am căutat mai multe păreri. Și am găsit destule articole și postări pe forumuri care m-au făcut să înțeleg totul. Desigur, în ochii celor fideli companiei WorldVentures, cei care au scris astfel de bloguri sunt fie oameni care au eșuat, fie persoane care vorbesc în necunoștință de cauză.
Așa că las aici mărturia unui fost lider din WorldVentures care a eșuat, un articol în care o bloggeriță de travel explică în 10 motive de ce nu vrea să intre în acest sistem, un articol despre faptul că acesta nu este un mod bun de a călători prin lume și un articol cu mai multe dovezi împotriva acestei afaceri.
De asemenea, nu ar trebui să ignorăm nici procesul pe care îl au cu un grup de români păgubiți, un proces pe care l-au pierdut în Norvegia care i-a considerat schemă piramidală și nici de faptul că au amenințat bloggeri și alte persoane care au scris împotriva acestei companii.
Concluzie:
WorldVentures nu este țeapă. Ba chiar din 15 ianuarie 2017 este o companie prezentă oficial în România. Eu am decis să nu intru în acest sistem datorită motivelor enumerate mai sus. Cel mai probabil nu voi intra vreodată în nicio afacere de tip network marketing sau multi-level marketing, pentru că le consider imorale.
Dar cu toate astea am văzut multe persoane de încredere care nu au nimic împotriva MLM-urilor. Iar pentru anumite persoane mai puțin sociale, printr-un astfel de sistem pot lega relații noi. Și chiar dacă aceste vacanțe au multe minusuri, sunt într-adevăr foarte ieftine.
Așa că vă las să trageți concluzia singuri dacă vreți să vă înscrieți în acest sistem, sau nu. Nu vă pot impune ce să faceți cu banii voștri. Dar cred că e bine că după acest articol aveți informații din ambele tabere și puteți lua o decizie cumpănită bine.